Glutenvrije zomerfruittaart met cream cheese frosting

Dit heerlijke weer schreeuwt om een vrolijke glutenvrije zomerfruittaart met cream cheese frosting. Het verse rode fruit rolt zo uit je boodschappentas op een dikke romige laag cream cheese glazuur. Het ziet er prachtig uit en smaakt heerlijk tegelijk. Deze taart kun je natuurlijk ook in de winter maken met diepvriesfruit of vers citrusfruit.

glutenvrije zomerfruittaart met creamcheese frosting
glutenvrije zomerfruittaart met cream cheese frosting

De lobbige, romige cream cheese glazuur smeer ik op een zachte, sponzige basis van cake. Ik bak daarvoor een bodem van gewone roombotercake in een ronde springvorm (22 cm doorsnede). De bodem is niet zo hoog zodat de laag glazuur in verhouding lekker dik is. Daaroverheen nog een laag vers (zomer)fruit en je hebt een heerlijke taart.

De cream cheese glazuur gebruikte ik in verleden ook vaak om verjaardagstaarten mee in te smeren. In deze taart speelt de glazuur meer een hoofdrol.

Voor de cake

200 gram zachte roomboter
200 gram witte kristalsuiker
4 eieren
50 gram maismeel (grof)
50 gram rijstmeel of gewone glutenvrije bakmeel
100 gram amandelmeel
1 theelepel bakpoeder
1 snuf zout.

Voor de cream cheese frosting

1 bakje van 200 gram roomkaas
100 gram zachte boter
100 gram gezeefde poedersuiker

voor de garnering: vers zomerfruit zoals blauwe bessen, aardbeien en kersen

Bak eerst de bodem. Verwarm de oven voor op 180 °C. Mix de eieren, de boter en de suiker tot een luchtig mengsel. Zeeg het meel met de bakpoeder en een snuf zout en voeg in drie delen toe aan het beslag.

Vet je springvorm in met boter en leg eventueel een laag op maat geknipt bakpapier op de bodem. Giet het beslag in de vorm en bak ca 45 minuten op 180 °C in het midden van de oven.

Maak de frosting door de poedersuiker, de boter en de roomkaas te mengen. Om klontjes te voorkomen kun je hier het beste een (staaf)mixer of keukenmachine bij gebruiken.

Haal de cake uit de oven als hij gaar is en laat afkoelen op een rooster. Besmeer de afgekoelde bodem rijkelijk met de glazuur en garneer met zoveel fruit als je lekker vindt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.