Sinds ik een poosje geleden een TV kok een snelle noedel roerbakschotel zag maken met kip, noedels, broccoli en zwartebonensaus ben ik op zoek naar een potje glutenvrije zwarte bonensaus. Helaas kon ik dat nergens vinden. Zou het bestaan? Ik denk het niet. Nou, dan maken we glutenvrije zwartebonensaus maar zelf.
Ik heb wat online recepten met elkaar vergeleken en kwam op het onderstaande recept uit. Dit is genoeg voor twee of drie keer toevoegen aan een roerbakschotel. Ik maakte een vrij grote hoeveelheid glutenvrije zwartebonensaus dus gebruikte de helft en vroor de rest in.
Recepten met zwartebonensaus
Deze week geef ik het recept voor twee verschillende noedelschotels met zwartebonensaus.
- Kip met knapperige groente, koriander en bami met glutenvrije zwarte bonensaus
- Biefstukreepjes met broccoli, cashewnoten en zilvervliesrijstnoedels met glutenvrije zwarte bonensaus
- Dit was mijn inspiratie: Jamie Oliver’s zwarte bonen kip met broccoli en noedels.
Glutenvrije zwartebonensaus
blik zwarte bonen 400 gram
15 teentjes knoflook
10 cm gemberwortel
1 ui (medium)
eetlepel zonnebloemolie
1/2-1 eetlepel sambal
6 eetlepels Chinese rijstwijn of sherry
6 eetlepels gv rijstazijn
3 eetlepel gv sojasaus/tamari
2 eetlepel palmsuiker of bruine basterdsuiker
scheutje water
5-6 theelepels maïzena om te binden
Hak de knoflook en ui zeer fijn, rasp de gember en fruit zachtjes aan in de hete zonnebloemolie. Voeg als de ui, knoflook en gember glazig en gaar zijn de rijstwijn, azijn, tamari, suiker en sambal toe en laat even pruttelen. Voeg daarna de bonen toe en verwarm ze.
Pureer de saus met een staafmixer tot een gladde saus. Leng de maizena in een kommetje aan met een beetje water tot een papje zonder klontjes en voeg toe aan de saus. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
Deze saus is genoeg voor ongeveer 10-12 personen. Als je meestal voor 4 kookt verdeel je de saus over drie potjes en vries in of bewaar in koelkast.