Glutenvrijemama legt het nog een keer uit.

In mijn blogpost van vorige week wilde ik geen commentaar geven op mensen die hun lifestyle omgooien en besluiten geen vlees, suiker, gekookt eten, e-nummers etc of glutenbevattende granen meer te eten. Maar als je vervolgens besluit om hierover te publiceren, of in de publiciteit te treden vind ik dat je de verantwoordelijkheid moet nemen om juiste informatie te geven. Helemaal omdat onjuiste informatie over een vermeende gezonde levenshouding van de één kan leiden tot ziekte van de ander.

Het gaat mij om de beeldvorming die ontstaat over het dieet. Als in een artikel, blogpost of interview wordt beweerd dat het mogelijk is om een dag glutenvrij te eten zoals een ander een dagje vegetarisch is dan klopt dat gewoon niet. Glutenvrij eten is niet iets dat je een dagje doet. Glutenvrij eten zonder rekening te houden met kruisbesmetting is niet glutenvrij, dat is glutenarm. Glutenvrij is (helaas) hardcore.

Gisteren nog hoorde ik op radio 2 een discjockey lacherig doen over het nieuwe dieetboek van Gwyneth Paltrow die het glutenvrij eten promoot omdat zij er zo gelukkig en slank van wordt. Ook Lady Gaga en Kim Kardashian hebben in het verleden in de publiciteit gebracht dat zij glutenvrij gingen eten om af te vallen. In de TV serie Divorce noemde een moeder van een glutenvrij kind zichzelf ‘overbezorgd.’

Die beeldvorming bedoel ik dus. Natuurlijk is je gezondheid voor het grootste gedeelte je eigen verantwoordelijkheid maar een kind, of een hoogbejaarde (sorry mam, daar bedoel ik jou natuurlijk niet mee), kan die verantwoordelijkheid niet zelf dragen.

Het is belangrijk dat de docenten en de ouders van vriendjes van mijn glutenvrije zoon en de serveersters van restaurants waar mijn moeder met coeliakie eet begrijpen waar het bij het glutenvrije dieet over gaat. Ik wil niet dat zij glutenvrij eten associëren met de grillen van celebrities die willen afvallen.

Ik wil niet dat zij denken dat glutenvrij eten hetzelfde is als gewoon geen tarwe, rogge, gerst of spelt aanbieden. Zoals je een vegetariër een tofuburger geeft in plaats van een biefstuk. Glutenvrij eten vereist meer dan dat.
Door deze beeldvorming lopen mijn zoon, mijn moeder en vele anderen het risico ziek te worden. Direct, en ten minste een week lang, buikpijn, diarree, verstopping, verlies van energie en depressie.

Een kleine test om te checken of ik het goed heb uitgelegd.
Lees het citaat van www.degelderlander.nl van deze week:

Voordat Paltrow begon aan haar koolhydraatarme en glutenvrije dieet had ze veel last van onuitgesproken woede. “Ik maakte de gevoelens van anderen belangrijker dan die van mijzelf. Ik hield alles voor mijzelf, maar zat dan bijvoorbeeld wel in de auto te schreeuwen over het verkeer.” Nu ze lekker in haar vel zit, is ze meer zichzelf. En dat heeft haar vriendschappen en relatie wel veranderd. “Soms voelen anderen zich minder op hun gemak, want ze vonden je leuk zoals je was. Zo ook in mijn huwelijk, maar hij vindt een uitdaging niet erg”, vervolgt Gwyneth.
Het dieet van Paltrow komt behoorlijk streng over, maar dat valt volgens de actrice wel mee. “Het gaat om balans houden. En als je het gaat doen dan moet je ervoor zorgen dat het goed eten is, maar neem ook af en toe een brownie en een glas wijn.”
Paltrow heeft haar eetpatroon beschreven in haar nieuwe kookboek It’s All Good: Delicious, Easy Recipes That Will Make You Look Good And Feel Great. Dat komt in april uit.

Vraag: Welke zin, of zinsgedeelte, draagt bij aan verkeerde beeldvorming rondom glutenvrij eten?
a) Voordat Paltrow begon aan haar koolhydraatarme en glutenvrije dieet had ze veel last van onuitgesproken woede.
b) Nu ze lekker in haar vel zit, is ze meer zichzelf.
c) maar neem ook af en toe een brownie en een glas wijn
d) heeft haar eetpatroon beschreven in haar nieuwe kookboek.

Bron: http://www.gelderlander.nl/algemeen/show/gwyneth-paltrow-dieet-heeft-mijn-huwelijk-veranderd-1.3723320 dit citaat is van een willekeurige bron, het interview is in meerdere binnen- en buitenlandse media opgedoken en diende ook als bron voor de radio 2 dj’s

6 thoughts on “Glutenvrijemama legt het nog een keer uit.

 1. Sowieso antwoord C.

  Ik geloof dat 99,9% van de Coeliaken een hekel heeft aan mevrouw Paltrow. Ik geloof namelijk dat zij het begin was van alle ellende.
  Glutenvrij een uitdaging…
  Ik zeg niks.
  Al hoewel. Het is inderdaad een uitdaging, maar niet in de positieve zin van het woord. Of zoals juffie Paltrow het bedoeld.
  Doodmoe wordt je van deze celebs.

 2. Zeker c!!!

  Mijn man met coeliakie moet niet af en toe een brownie of iets dat gluten bevat eten!!!! Dan is hij ziek. Voor mensen met coeliakie is het niet even een trend, een rage, effe een probeersel, nee, levenslang en van levensbelang!!!!

  ladyladette.blogspot.com

 3. Glutenvrij is geen manier van leven…het is een noodzaak om gezond te blijven voor diegenen die er allergische voor zijn. Mijn zus heeft het ook en als ze komt kijk ik alles wel twee keer na. Houd ik alles apart en alles was ik een keer extra…overdreven? Nee anders wordt zij er ziek van! Dus ik vind het heel goed dat je opkomt voor de mensen die je lief zijn!! Dat zouden meer mensen moeten doen….

  En glutenvrij leven om af te vallen…laat me niet lachen…ga dan maar op dieet!

 4. Goed stuk en wat je schrijft is zo.

  Ik las laatst dat de man van haar het dieet veel te extreem vindt en dat ze op moet houden met het promoten van haar dieet. Je kan het natuurlijk ook overdrijven. Alleen is het voor de coeliaken geen modetrend, maar een verplichte manier van leven. Afvallen doe je er trouwens niet van. Vergeet ook niet dat de meeste acteurs (M/V) al supermager zijn. Als ze dan zo extreem gaan eten, dan is het logisch voor hen dan ze nog meer afvallen. Ze is dan ook extreem mager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.