Glutenvrijemama maakt zich boos!

Al bijna een jaar bouwt zich een enorme ergernis zich in mij op. Een ergernis over het feit dat het glutenvrije dieet hip wordt.

Het begon allemaal vorig jaar mei toen ik een aardige dame van de Hema aan de telefoon had naar aanleiding van het enorme succes van de glutenvrije broodjes bij de Hema broodjes wedstrijd. De Hema is druk bezig met het ontwikkelen van een glutenvrije optie in hun lunchroom omdat “glutenvrij een enorme hype aan het worden is”.

O help, een hype!

Mijn ergernis werd nog verder aangewakkerd door berichten in allerlei, voornamelijk Amerikaanse media dat mensen kozen voor een glutenvrij dieet omdat dat voor iedereen gezond zou zijn. Je zou erdoor afvallen. Glutenvrij eten is zo “lief” voor de darmen. Ja beste lezers, lief, het stond er echt. Daarna volgt meestal een pseudowetenschappelijk verhaal over graan door de eeuwen heen.

Ik kocht in februari een artikel in een Engelstalig, Duits tijdschrift over glutenvrij eten in Berlijn. In het artikel, Gluten appetit, ging de schrijver vooral in op de reden waarom velen tegenwoordig glutenvrij eten. Het dieet werd hierin over een kam geschoren als vegetarisch, veganistisch, paleo en rauw. De medische noodzaak om glutenvrij te eten of coeliakie werd niet een keer genoemd. Niet een (1) keer!

Mijn ergernis begon te groeien tot een behoorlijke boosheid toen ik deze week enkele weblogs tegenkwam met glutenvrije recepten en verhalen. Wat is daar nou mis mee zou je zeggen, meer aandacht voor glutenvrij eten is toch goed? Er is in de maatschappij nu al zo veel meer kennis over glutenvrij eten dan 5 jaar geleden. Er is al zo veel meer te koop in gewone winkels. Waarom ben je dan boos?

Ik ben boos omdat glutenvrije hypers de mensen die coeliakie hebben een slechte naam geven. Glutenvrij eten is voor mensen met coeliakie geen dieet, geen gezonde keuze, geen dieet om af te vallen maar een medicijn tegen een ernstige chronische darmziekte. Het woord (hype-) dieet associëren de meesten met smokkelen. Als een coeliaak bij vrienden of in een restaurant gaat eten dan heeft hij/zij het nodig dat zijn eetpatroon serieus wordt genomen.

Een citaat van de weblog degezondemama.nl:
Ik ben altijd in voor nieuwe dingen, zeker als het om eten gaat. Er zijn maar weinig dingen die ik niet zal willen proberen en proeven. Juist daarom vind ik de uitdaging om gluten soms te vermijden zo leuk. Ik heb het afgelopen jaar zo veel nieuwe smaken en texturen leren kennen. Ik voelde me soms net een kind zo blij als ik weer in de natuurvoedingssupermarkt mijn boodschappen ging halen en weer eens iets nieuws in het boodschappenkarretje gooide. De maaltijden zijn zo minder saai en spannender geworden. Af en toe glutenvrij eten is dus best leuk. Mijn man en dochter die doen vrolijk mee en het leuke is ook dat mijn dochter van 3 in haar korte leventje al veel meer heeft geproefd en gevarieerder heeft gegeten dan ik tot mijn 29e jaar. Hoe cool is dat?!

BEST LEUK????? COOL???
Bak jij je boekweit pannenkoek in een aparte pan, gooi jij je glutenvrije broodje weg als je er per ongeluk pindakaas op smeert uit een besmette pot? Houd jij überhaupt rekening met kruisbesmetting?
Kies jij voor zo’n leuk glutenvrij dagje als je dochter een feestje heeft bij een vriendinnetje. Geef jij haar dan ook een doosje mee met een cakeje omdat ze niet kan mee-eten van de verjaardagstaart? Kies jij ook voor zo’n cool glutenvrij dagje als je dochter kerst viert op het kinderdagverblijf? Als al haar vriendjes een grote chocolade Paashaas krijgen met sporen van gluten?
Ik vind het prima hoor als je af en toe quinoa eet of een boekweit pannenkoek bakt maar noem dat niet glutenvrij, noem het gewoon gevarieerd eten. Want dat is het namelijk.

9 thoughts on “Glutenvrijemama maakt zich boos!

 1. Ohhh als ik je plusjes en likes kon geven, had ik dat gedaan. Want je slaat precies de spijker op het koppetje. Ik ben het er zo mee eens! Ik erger me echt suf aan al die hippies die denken dat glutenvrij eten leuk is. Alle celebs die ermee te koop lopen. En ondertussen zonder na te denken pizza’s en kant en klaar maaltijden naar binnen schuiven.
  En het maakt me bang. Omdat ik ervoor vrees dat restaurants en andere er laks mee om gaan en wij straks met de grote problemen zitten. Wij worden benadeeld terwijl wij de enige zijn die het echt moeten eten. Wij worden er ziek van, andere niet en voelen zich oh zo hip.
  Het enige dat ik hoop is dat binnen een x aantal jaar het hippe er af gaat, er een nieuw hip dieet komt en restaurants/media gaan in zien dat Glutenvrij niet hip is, maar een medicatie.

 2. Sorry, ik kan het niet erg vinden. Als er mensen zijn die jubelend schrijven over geen pindakaas eten omdat dat niet gezond zou zijn, maar eraan voorbijgaan dat er ook mensen zijn die er hevig allergisch voor zijn, dan hoef je je daar toch ook niet druk over te maken? Mijn dochter heeft ook coeliakie, en elke keer als we buitenshuis eten, of de kok ter plaatse nu zegt of hij er verstand van heeft of niet, nemen we toch onze eigen verantwoordelijkheid en checken we zijn kennis nog even extra.

  Ik heb gelezen over een bakker die brood bakt van oertarwe (met gluten dus), waar coeliakie-patiënten wel tegen kunnen (sommige zeker dan). Hij verklaarde dat door te zeggen dat de tarwe die door de overgrote meerderheid genuttigd wordt, genetisch gemanipuleerd is, en daardoor niet meer gezond. Als je het zo ziet, kun je begrijpen dat er mensen zijn die daar tegenin willen gaan door minder gluten te eten.

  Dat wil niet zeggen dat het leuk is om glutenvrij te eten. Of lief. Ik heb nog nooit een website gevonden waar wordt beweerd dat glutenvrij brood echt lekker is. Wel mensen die brood mijden, en dagelijks genieten van glutenvrij ontbijt, lunch en diner.

 3. Prima geformuleerd Glutenvrijemama! Helemaal met je eens. Ik vind de reactie van karien nogal naief en warrig. Ik zou meer vertrouwen op deskundigen dan ‘op een bakker’. En mensen die brood mijden kunnen alleen genieten van een glutenvrije ontbijt, lunch of dieet als dit niet alleen glutenvrij maar ook smetvrij is. “100% concentratie” en vertrouwen in de leverancier/bereider. Dit is niet echt leuk hoor en vind je dit geen probleem en niet belangrijk dan heeft het ook niets te maken met de wens om glutenvrij te eten…… (zelf vader van inmiddels 2 studerende kinderen met coeliakie)

 4. Hoi, dankzij de berichten die jij noemt heb ik ontdekt dat ik me 20 keer beter voel zonder gluten, of liever gezegd, bij glutenarm eten. En ik ken veel mensen die hetzelfde ontdekt hebben. En ik eet ook graag lekkere dingen, maar dan liever zonder gluten, of glutenarm, omdat ik me dan dus beter voel. Maar de gangbare glutenvrije recepten en producten vind ik niet ok, vanwege de ingrediënten. Want die zijn wel glutenvrij, maar bijvoorbeeld niet suiker- en zuivelvrij, en vaak met veel additieven, die ik liever niet eet. Dus maak ik ze zelf, die recepten, en ik deel ze. Ook ik sta graag in de keuken en vind het ‘leuk’ en ‘cool’ om te bakken en lekkere creaties te maken en nieuwe dingen te proberen. En als dan een superlekkere creatie nog lukt ook, glutenvrij, zuivelvrij, geraffineerde suikervrij, dan vind ik dat ook leuk en cool. Zoals Karien zegt, eet ik ook geen brood en probeer ik juist gezonde alternatieven met veel groenten. Dus ja, ik eet zoals ik eet omdat ik me er supergezond bij voel.

  Dat betekent niet dat ik coeliakie niet serieus neem, dat ik het leuk vind als iemand dat heeft of gezellig. Maar ik begrijp niet goed wat je verwacht? Dat ik wel gluten eet (en me supermoe voel zonder energie) zodat coeliakie meer gerespecteerd wordt? Dat een recept niet meer glutenvrij heet -terwijl dat het wel is- zodat de coeliakiemensen zich beter voelen? Ik denk niet dat je deze dingen verwacht, maar wat verwacht je eigenlijk wel?

  Dat door de ‘hype’ en ‘smokkelaars’ de term glutenvrij niet altijd op dezelfde manier geïnterpreteerd wordt, vind ik Kariens opmerking om eigen verantwoording te nemen en te checken (desnoods van te voren) erg slim. Maar dat deed je waarschijnlijk sowieso al, gezien de ernst van de ziekte.

  Overigens ken ik niemand die doet alsof coeliakie cool is. Ik ken wel mensen, inclusief ikzelf, die gezond eten erg cool (en lekker) vinden en het leuk en gezellig vinden om te bakken. Het liefst zo gezond mogelijk. Maar de meeste mensen kunnen wel wat gezonder eten, meer groenten, meer puur eten, minder kant-en-klaar, minder additieven, minder suiker, dus volgens mij is daar niets mis mee.

  Ik weet niet of je het geheel ziet als een soort aanval op de ernstigheid van coeliakie, zo komt het een beetje over, maar dat is het in elk geval niet. Ik geloof ongetwijfeld dat er veel onwetendheid is rondom coeliakie bij mensen die er niet mee te maken hebben, maar dat was voor de ‘hype’ denk ik ook al.

 5. Wat ik jammer vind is dat je maar een deel van mijn blog citeert i.p.v. de hele blog, waardoor je mijn verhaal uit zijn verband rukt. Ik snap eerlijk gezegd ook niet waar je je druk over maakt… ik eet ook geen suiker, mag dat ook niet omdat ik geen diabetes heb? Zuivel eet ik ook niet, maar ben niet lactose intollerant, maar mag dat dan ook niet?

  Ik geloof oprecht dat door bepaalde voedingsmiddelen te laten staan ik gezonder bezig ben. Je kent mijn hele voorgeschiedenis niet, ik ben meer dan 10 jaar van mijn leven er ellendig aan toe geweest, en door een gezond eetpatroon aan te nemen ben ik me pas beter gaan voelen. Ik wens mijn kinderen ook een goede gezondheid toe en daarom doe ik het, niet omdat het hip is. Ik geloof oprecht, of je glutenintolerant bent of niet, dat te veel gluten, zoals we tegenwoordig eten, niet gezond kan zijn. Daarom ben ik me daar bewust van geworden. Ik wil me verder niet meten aan mensen met coeliakie, dat heb ik nooit geschreven. Ik vind het ook niet grappig. Ik vind coeliakie namelijk geen grapje en wil daar helemaal niet luchtig over doen. Je kent me niet en toch oordeel je zo over me. Heel jammer allemaal.

 6. Ik heb er geen probleem mee als mensen voedingsstoffen laten staan.
  Waar ik een probleem mee heb en waar ik dus kritiek op lever is dat een beetje glutenvrij niet bestaat. Zolang je geen rekening houdt met kruisbesmetting is een gerecht niet glutenvrij. Zo simpel is het.
  Het is feitelijk onjuist als je claimt af en toe glutenvrij te eten. Een dagje vegetarisch is niet hetzelfde als een dagje glutenvrij.
  Een maaltijd is pas glutenvrij als de producten op geen enkele wijze met glutenbevattende etenswaren of keukenspullen in aanraking zijn gekomen.

  1. Ik denk dat het je jezelf ontzettend moeilijk maakt door je hier zo over op te winden. Wat kan jou het schelen wat de beweegredenen van anderen zijn? Wat maak het jou uit dat iemand een cake glutenvrij noemt maar geen rekening heeft gehouden met de kruisbesmetting omdat ze geen coeliakie hebben? Dan is die cake toch nog steeds glutenvrij en leven mensen graag zoveel mogelijk glutenvrij omdat ze dat gezonder vinden. Dan kan jij het recept alsnog gebruiken en het wel volledig glutenvrij maken.

   Ik begrijp wel dat die kruisbesmetting in restaurants niet kunnen voor mensen met coeliakie en dat je daarom altijd moet checken wat er precies gaande is in de keuken wanneer ze claimen dat iets glutenvrij behoort te zijn. Ik bel altijd van te voren een restaurant en ter plekke maak ik een babbeltje met de kok en vraag ik alle ingrediënten (nogmaals) na ook al beweren ze allergenen vrij te zijn.

   Je moet het niet zien als een ‘hype’, ik ben juist blij dat men eens serieus naar het eten gaat kijken en er bewust mee bezig gaat. Dat het voor jullie een noodzaak is en voor anderen een iets mindere noodzaak; de essentie blijft dat we het allemaal doen voor een goede gezondheid. Prima toch!

   Uit je blog hoor ik dat je het behoorlijk rot en zielig vind voor je zoon (en jezelf) en anderen maar denken dat allergeen vrij leven gewoon “leuk” en “cool” kan zijn. Het is natuurlijk niet leuk en kan frustrerend zijn, dat snappen we allemaal. Maar het is niet eerlijk om je frustratie persoonlijk te botvieren op Diana in dit geval, die gewoon gezond wil leven. Veel mensen vinden gluten gewoonweg ongezond en dat mag.

 7. Dankjewel Anoniem 🙂

  Dat van die kruisbesmetting snap ik glutenvrijemama maar dat is helemaal irrelevant als je mijn blog leest. Die blog is namelijk niet geschreven voor mensen met coeliakie en dat wordt toch wel duidelijk gemaakt in mijn blog. Dus daarmee rekening houden is in dit geval niet aan de orde. Het zou pas een ander verhaal zijn als mijn blog op een site was verschenen voor mensen met coeliakie. Dan zou de informatie uit mijn blog ‘verkeerd’ zijn. Verder sluit ik me helemaal aan bij de bovenstaande reactie van Anoniem als het gaat of je iets wel of niet glutenvrij mag noemen.

  Daarnaast heb je ongevraagd content overgenomen van degezondemama en dat is ongepast. Daar had je eigenlijk toestemming voor moeten vragen.

  Heel veel succes verder met je blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.