Grrr, lactosevrij is niet hetzelfde als glutenvrij! #wijbloggenglutenvrij

De 15e van elke maand bloggen glutenvrije bloggers samen over 1 onderwerp. Vandaag “Wat is de foutste/raarste/grappigste opmerking die tegen jou ooit gemaakt is over het dieet?”

Voor ik begon aan deze blogpost heb ik eerst maar eens aan mijn zoon Alexander (8 jaar), die coeliakie heeft sinds hij twee is, gevraagd of hij wel eens stomme opmerkingen hoort over zijn dieet bijvoorbeeld van zijn klasgenoten. 

“Kinderen vragen wel wat het is maar dan leg ik het niet echt goed uit want dan zijn we aan het werk (in de klas). Als ik het uitleg dan zeg ik: gluten is tarwe en tarwe is granen en dat is gluten. Dat mogen kinderen met coeliakie niet.”

Alexander zit op een hele prettige school, de leerkrachten denken mee over glutenvrije hapjes bij activiteiten en de ouders van zijn vrienden houden graag rekening met hem. Zijn klasgenoten maken nooit grapjes over zijn dieet.

Toen zei Alexander: “mama, vertel maar over hoe die ene meneer in Duitsland zei dat tarwe glutenvrij is, dat was pas echt stom.”

Deze vakantie waren we op vakantie in Duitsland. In Berlijn besloten we een ijsje te gaan eten in een Eiscafé.  Dat gaat eigenlijk altijd goed. Veel schepijs is glutenvrij en ik neem een plastic hoorntje mee of Alexander bestelt zijn ijsje in een bakje.

Ik vraag altijd welke smaken glutenvrij zijn. Als de ijscoman/vrouw het niet weet dan geven zij mij een map die ze achter (moeten) de toonbank bewaren met daarin per ijssoort alle ingrediënten zodat ik dat zelf kan opzoeken. Geen probleem.

Wij waren neergestreken in Prenzlauerberg waar naast een hele fijne speeltuin een echte Italiaanse ijssalon zat. Ook hier vroeg ik aan de ijscoman: “Welche Eissorten sind glutenfrei?”
“Alle”, antwoordde hij, met Italiaans accent.

Ik vertrouwde dit antwoord niet aangezien ik ook een bak met cookie-dough ijs zag.
“Nicht das cookie-dough Eis?” vroeg ik in mijn beste Duits.
Ja hoor, kijkt u maar naar de ingrediënten en ook deze Italiaan toverde de map met ingrediëntverklaringen achter de toonbank vandaan.

Daar stond bij een aantal ijssoorten toch duidelijk: Weizen (tarwe). Mijn ijs-Italiaan was hardnekkig: “Weizen ist kein gluten.” Het was hem niet aan het verstand te peuteren dat Weizen mijn zoon toch echt ziek zou maken.Voor ik het wist stond ik in het Duits met hem te kibbelen. Ik was eigenlijk best trots op mezelf dat ik dat kan in het Duits 😉 .

Aan sommige meningsverschillen valt geen eer te behalen. Zuchtend legde ik mij bij het feit neer dat ik wel gelijk had, maar het niet zou krijgen en bestelde een bolletje vanille en chocoladeijs in een bekertje.

De oorzaak van dit misverstand komt denk ik doordat mensen vaak lactose en gluten door elkaar halen. Ik hoor best vaak: “Ja hoor, dat is glutenvrij, het bevat geen melk” of “ik heb rekening gehouden met Alexander, deze snoepjes zijn lactosevrij
En dat zijn meteen mijn favoriete stomme opmerkingen over glutenvrij eten.

Grappig
Mijn favoriete grappige opmerking stamt uit de tijd dat Alexander net glutenvrij at, hij was toen  twee. Zijn toenmalige vriendjes op de crèche leefden ook erg met hem mee. “Alexander mag geen soepstengel,” legde een peuter aan een invalleidster uit, “want daar zit glitter in.”

Bij Caramello kun je veilig en lekker glutenvrij (en lactosevrij en vegan) ijs eten in Berlijn:
Wühlischstrasse 31, 10245 Berlin
Rykestrasse 7, 10405 Berlin
Kollwitzstrasse 37, 10435 Berlin
Hufelandstrasse 14, 10407 Berlin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.