Hasselback aardappelen

Als je indruk wilt maken op je tafelgenoten dan moet je vooral eens Hasselback aardappelen klaarmaken. Dit van oorsprong Zweedse recept ziet er heel mooi uit en smaakt ook nog eens erg goed. De aardappel wordt geroosterd in de oven, de buitenkant wordt lekker knapperig en de binnenkant zacht en smeuïg. Lekker glutenvrij, waar zouden we zijn zonder de aardappel?

Hasselback aardappelen
Hasselback aardappelen

Je maakt Hasselback aardappelen door de aardappels in dunne plakjes te snijden en daarbij niet helemaal door te snijden zodat je een soort waaier of harmonica krijgt. Je vergroot hiermee het aardappel-oppervlakte dat knapperig wordt. De harmonica kun je ook weer vullen met arrelei heerlijkheden zoals kruiden, specerijen, room, geraspte kaas, blauwe kaas en/of gebakken stukjes spek.

Hasselback aardappelenHet snijden vereist een vaste hand maar je kunt hiervoor een hulpmiddeltje gebruiken. Leg bijvoorbeeld de aardappel in een pollepel of opscheplepel zodat je mes niet door kan schieten. Ik gebruikte een schoteltje als snij-stop.

Hasselback aardappelen

Hasselback aardappels

Verwarm de oven voor op 250 °C. Boen en was vastkokende aardappels goed schoon. Ik neem meestal 1 medium aardappel per persoon. Je kunt ze schillen of in de schil laten, ik schil mijn aardappels voor de helft. Snijd de bovenkant in dunne plakjes van 2-3 millimeter. Bestrijk de harmonica aan aardappelschijfjes met zonnebloem olie en bestrooi met zout. Zet de aardappels 10 minuten in een zeer hete oven zodat de harmonica zich openvouwt. Draai na 10 minuten de oven naar 190°C en rooster de aardappels nog 30-50 minuten gaar, afhankelijk van het formaat. Bedekt je Hasselback aardappels met een topping naar keuze en zet ze nog 5 minuten in een warme oven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.