Heb ik iets gemist?

Er viel dit weekend veel te lezen over coeliakie en glutenvrij eten. Deze week is bij de leden van de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) het kwartaalblad Glutenvrij Magazine op de mat gevallen. Ik vind dat het magazine elk kwartaal beter wordt. En dat zeg ik niet omdat deze keer een ingezonden brief van mij is geplaatst. Hoewel ik daar wel erg mee in mijn nopjes ben (pagina 7!).

In het Haarlems Dagblad van dit weekend staat een hele pagina over coeliakie. Een informatief stukje en een interview met Wendy Lammers van Toorenburg uit Heemstede “Altijd een mandje mee”.

Ook in het Volkskrant magazine een artikel over glutenvrij eten “Geloof in glutenvrij”. Bij de eerste alinea’s dacht ik “oei, dit gaat de verkeerde kant op” . Het artikel start met een uitgebreide beschrijving van Amerikaanse glutenvrije hype, dat tarwe in de VS in de ban is gedaag en dat steeds meer mensen daar glutenvrij gaan eten. Ook eten in Nederland steeds meer mensen glutenvrij maar dit komt volgens het artikel doordat coeliakie of glutensensitiviteit bij steeds meer mensen wordt gediagnosticeerd. Een genuanceerd artikel met goede informatie dus.

Heb ik iets gemist, is het nationale coeliakiedag, celiac awarenessweek, glutenvrij-weekend?

Chantal van glutenpedia.nl heeft in ieder geval iets te vieren. Zij schreef gisteren een mooie blog over haar eerste glutenvrije jaar. Ook Mirjam van ikbenglutenvrij.nl plaatste gisteren een feestblog, haar 500e.

…en toen had ik ook nog bijna het artikel over glutenvrij eten uit tijdschrift vriendin gemist! Een redactrice probeert een week lang glutenvrij te eten en dat valt niet mee. Leuk artikel hoewel er wat mij betreft te veel wordt ingegaan op de positieve invloed van glutenvrij eten zonder medische noodzaak.

3 thoughts on “Heb ik iets gemist?

 1. Volgens mijn heb je niets gemist. Soms komen dingen gewoon samen.
  Ik las op facebook dat ook in Vriendin een artikel staat!
  En elke aandacht voor coeliakie is mooi meegenomen toch?

  Ennuh, bedankt voor het vermelden 😉

 2. Hoi glutenvrije mama,
  Las je stukje in glutenvrij magazine, begrijpbaar en goed dat je het onder de aandacht brengt! Eigenlijk is er wel meer bekendheid over glutenvrij/arm eten maar nog niet over Coeliakie. Des te fijner dat dat afgelopen weekend wel was. 🙂 Persoonlijk voel ik me er altijd een beetje tussen in zitten: ik eet biologische en gedeeltelijk vegetarisch en of ik echt Coeliakie heb weet ik puur medisch gezien niet zeker. Omdat ik ook met duurzaamheid bezig ben lees ik naast blogs over Coeliakie ook blogs waar glutenvrij als gezond wordt gezien. Mensen in mijn omgeving die paleo eten moet ik wel ‘opvoeden’ over kruisbesmetting als ik mee eet en dat spelt niet glutenvrij is. Ik denk dat het uiteindelijk niet zo zwart-wit is, de mensen die het doen uit gezondheidshype hebben misschien ook wel al jaren klachten, zijn hun vertrouwen kwijt in artsen, ‘zoeken’ de oplossing dan in eten en vinden dat ‘toevallig’ in glutenvrij terwijl ze dus misschien wel onontdekte Coeliakie hebben, dat weet je niet.
  Veel glutenvrij leesplezier 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.