Beste juf/meester,
In uw klas zit een leerling met een glutenvrij dieet. Als docent of leerkracht van een glutenvrije leerling zal u daar in eerste instantie misschien niet eens zo veel van merken. Toch zijn er een aantal zaken waar u op moet letten, het glutenvrije dieet stelt hoge eisen aan uw leerling.
De mate van opletten hangt natuurlijk erg af van de leeftijd van de leerling. Een kleuter van 4 heeft andere begeleiding nodig dan een leerling van 11 of een puber van 15 maar de eisen die het dieet aan de kinderen stelt blijven al die jaren wel hetzelfde.
De meeste kinderen houden er niet van om buiten de groep te vallen, ze willen meedoen met de meerderheid. Het glutenvrije dieet zorgt er vaak juist voor dat ze tijdens vrolijke gelegenheden, als er snoep wordt uitgedeeld of tijdens een uitstapje iets wordt gegegeten niet mee kunnen doen met de rest. Hoe kunt u als docent, leerkracht daar het beste rekening mee houden?
Ouders informeren u graag over coeliakie en de specifieke dieeteisen van hun kind. Daar gaat dit stukje niet over. De meeste ouders willen graag met u samenwerken als er bijzondere activiteiten plaatsvinden op school.
Sein de ouders in bij activiteiten en feestjes. Het is opmerkelijk hoe vaak er getrakteerd wordt op school. Bij elke activiteit, uitstapje, toneeluitvoering, sportdag, feestdag wordt er uitgedeeld en dan heb ik het nog niet eens over verjaardagen van klasgenoten. Heel vaak is dat niet veilig voor uw leerling.
De meeste glutenvrije leerlingen hebben een trommeltje met lekkers in de klas staan voor verjaardagen. Maar zoals gezegd, kinderen doen graag mee met de groep. Als u dus weet dat er bijvoorbeeld tijdens het Paasontbijt croissantjes zullen zijn, geef dit dan door aan de ouders. Dan kunnen er door hen glutenvrije croissantjes/pepernoten/cakejes worden geregeld .
Ook in knutselspullen kunnen gluten zitten. Een lijst daarvan kunt u vinden op www.glutenvrij.nl . Gelukkig zit er in de veel gebruikte lijn Glutofix dan weer geen gluten. Als er wordt gekleid met brooddeeg overleg dan even met de ouders. Zij kunnen glutenvrij brooddeeg meenemen of het kind kan meedoen met latex handschoentjes aan.
Ook bij excursies en schoolreisjes is overleg met de ouders en in geval van oudere leerlingen, de leerling zelf handig. Bij meerdaagse excursies kunnen zij naar de accommodatie bellen om met de kok te bespreken wat er gegeten wordt.
Voor jongere kinderen zijn er speciale voorleesboeken die in de klas gelezen kunnen worden om klasgenoten te informeren. Bijvoorbeeld “Celia en het Koekjesfeest” en “Jonas mag geen koek”. Oudere kinderen kunnen een spreekbeurt houden over coeliakie of een werkstuk erover maken. Let op: op internet staan kant en klare spreekbeurten, werkstukken en profielwerkstukken.
Glutenvrij brood smaakt anders, er zijn kinderen die het niet graag eten. Zij willen het graag even opwarmen in een broodrooster of magnetron, dan is het veel lekkerder. Het zou fijn zijn als dat bij u op school mogelijk zou zijn.
Zolang een kind met coeliakie zich goed aan het dieet houdt is het gezond en kan het normaal meedoen met de rest.