Het Klokhuis over glutenintolerantie

Vandaag stond bij Het Klokhuis glutenintolerantie, oftewel coeliakie, centraal. Vorig jaar was er wat gluten-ophef omtrent Het Klokhuis toen zij een reportage uitzonden over gluten. Op zich werd daar goede informatie gegeven maar voor glutenvrije kinderen was het geen leuke aflevering omdat er negatief werd gedaan over de smaak van glutenvrij brood. Het Klokhuis had wel een beetje wat goed te maken. Dat hebben zij met de aflevering van dinsdag 19 januari ruimschoots gedaan vonden Alexander en ik. De hele aflevering ging over glutenintolerantie, oftewel coeliakie, zoals ze het zelf formuleerden.

Caleb over coeliakie
Caleb over coeliakie

We volgden het jongetje Kaleb. Hij heeft coeliakie net als zijn broers en zusjes en moeder. Hij kan dus goed vertellen wat de ziekte voor invloed op zijn leven heeft. Wij zien Kaleb thuis, op school, buitenspelen en een bezoek brengen aan de glutenvrije bakkerij-lunchroom van zijn moeder, The Welsh Bakestone.

Bij dokter Schweizer
Bij dokter Schweizer

De verslaggever Maurice gaat op bezoek in het Leids Universitair Medisch Centrum bij kinderarts Dr Joachim Schweizer. Deze arts heeft veel kinderen met coeliakie onder behandeling en legt heel helder het medische aspect van de ziekte uit.

In een sketch van Het Wilde Westen kan een overvaller niet op water en brood worden gezet aangezien hij coeliakie heeft. “Dus jij hebt met je blote handen met beren gevochten maar een klein broodkruimeltje en jij ligt met darmkrampjes op de grond?”

klokhuis wilde westen
Coeliakie. Dat is niet zielig…alleen een beetje … lastig.

Voor mij is het absolute hoogtepunt de glutenrap “Ik ben allergisch voor gluten” van Def P (vaders en moeders kennen hem misschien nog wel van de Osdorp Posse).

want ze hoeven mijn voedsel maar aan te raken met van die glutenhandjes en dan ga ik braken.
want ze hoeven mijn voedsel maar aan te raken met van die glutenhandjes en dan ga ik braken.

Een glutenrap, hoe cool is dat? Dat is nog eens een een goede aanvulling op een spreekbeurt over coeliakie.

Wil je de aflevering bekijken? Dat kan op de site van Het Klokhuis.

 

 

One thought on “Het Klokhuis over glutenintolerantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.