Ik ben dol op de zomer en zomers eten: salades, gegrild vlees of vis, tomaten, aubergines en paprika en mediterraanse smaken. Nu de winter er weer aan komt zie ik niet alleen op tegen de kou, regen en tegenwind maar ook tegen maanden van stamppot eten. Dat doen wij namelijk vaak, de kinderen eten het graag en hun vader kan het goed klaarmaken.
Om alvast een beetje te wennen heb ik een overgangsgerecht bedacht. Ja, het bevat veel aardappels en groentes maar er is niks gestampt en de smaak is zomers.
Deze het-lijkt-wel-pizza ziet eruit als een pizza met een beleg van tomaat, gebakken aubergine, ui olijven en Parmezaanse kaas maar met een bodem van aardappelpuree staat hij stevig in de Hollandse herfst.
Het recept is vrij eenvoudig. Verwarm de oven voor op 200˚C. Schil en kook zoveel aardappelen als je normaal gewend bent te maken bij een stamppot en maak er puree van met een klont boter en een scheut melk. Smeer de puree uit op bodem van een bakplaat met bakpapier en bak de bodem 20 minuten voor in de oven
Fruit in een pan een gesnipperde uit, knoflook, in stukjes gesneden rode paprika en schijfjes aubergine of courgette aan. Breng op smaak met zout en peper en Italiaanse kruiden.
Beleg de aardappelbodem. Begin met een ondergrond van tomatensaus, uit een potje of blikje of vers. Beleg je het-lijkt-wel-pizza daarna met de groentes en alles wat je verder nog lekker vindt zoals bijvoorbeeld kappertjes, salami, mozzarella, olijven, ansjovis of ham. Eindig met de geraspte kaas.
Plaats een kwartiertje in de oven, de smaken van de pizza zullen een beetje in de aardappels trekken en de kaas wordt een goudbruin korstje. Maak af met wat blaadjes verse basilicum.