Kook je een glutenvrij acht-gangen diner voor kerst of neem je een gerecht mee naar een familiediner? Misschien heb je nog een beetje inspiratie nodig voor een glutenvrij kerstmenu dus vandaag zet ik al mijn favoriete kerstgerechten voor je op een rijtje. Zelf doe ik elk jaar iets anders met kerst. Soms kook ik uitgebreid voor een groot gezelschap, en soms (liever) laat ik voor mij koken en neem ik bijvoorbeeld alleen het dessert mee. Dit jaar heb ik geen zin in een uitgebreid kerstmenu en gaan we gezellig gourmetten.
Kerstmenu voor Glutenvrij Magazine
In 2015 maakte ik een kerstmenu voor Glutenvrij magazine. Eigenlijk is dit nog steeds mijn lievelingseten met kerst en ga ik op een van de dagen zeker het voor- en hoofdgerecht hiervan maken.
Hors d’Oeuvres, een bordje met verschillende kleine hapjes
Boeuf Bourguignon, een grote pan stoofvlees met aardappel puree en groente naar keuze
Sticky Toffee Pudding met een bolletje vanilleijs
Glutenvrij gourmetten
Toen ik 5 jaar geleden mijn blog over glutenvrij gourmetten schreef waren mijn kinderen alledrie nog onder de tien jaar oud. Ze zijn nu groter dus hebben ze meer geduld, kunnen ze meer en ze eten ook meer. Daarop zal ik onze gourmet-routine aanpassen.
Dit jaar heb ik voor kerstavond een gourmetpakket besteld bij mijn favoriete biologische slager die goed op de hoogte is van glutenvrij eten. Ik bak er een broodje bij zodat we iets hebben om de jus mee op te deppen. Daarnaast vind ik vis lekker dus ik snijd zalmfilet aan blokjes en ontdooi een paar gamba’s.
Ik wil dit jaar ook wat lekkere en originele groente opties bedenken voor in het gourmetpannetje. Daar ga ik nog een stapel kookboeken voor doorbladeren. Via Instagram zal ik jullie op de hoogte houden!
Vijf gangen diner
Vorig jaar kookte ik een uitgebreid vijf gangen diner. Ik was er dagen mee bezig en zat erna nog een week vol. Ik vond het leuk om te doen en erg de moeite waard maar niet iets dat ik elk jaar zou willen doen. Hieronder het menu met linkjes naar de recepten die ik heb gebruikt.
Het is de kunst om niet te snel te vol te raken. De porties hoeven dus niet zo groot. De soep serveerde ik bijvoorbeeld in kleine porseleinen koffiekopjes (van de kringloop winkel). Zo aten we een lekker kopje soep zonder er meteen vol van te raken. Voor de volwassenen met een scheutje pastis uit een koffiemelkkannetje.
Amuses: Bruschetta tomaat mozzarella
Een kopje venkelsoep (uit De Gluut)
Oesters
Voorgerecht: Garnalencocktail met whiskysaus
Hoofd: Ham met een gemberglazuur
Gratin dauphinois
Spruitjes met gekarameliseerde knoflook en citroenschil
Stoofperen
Mosterdsaus
Kazen
Nagerecht: Bûche de Noël
Koffie en Salame di cioccolato
Kerst Desserts
Mijn favoriete kerstdessert is een taart op basis van biscuitdeeg. Dat is lekker luchtig en niet zo zoet wat dan weer heel mooi contrasteert een vulling van room en chocolade.