Ideeën voor een glutenvrij kerstmenu

Kook je een glutenvrij acht-gangen diner voor kerst of neem je een gerecht mee naar een familiediner? Misschien heb je nog een beetje inspiratie nodig voor een glutenvrij kerstmenu dus vandaag zet ik al mijn favoriete kerstgerechten voor je op een rijtje. Zelf doe ik elk jaar iets anders met kerst. Soms kook ik uitgebreid voor een groot gezelschap, en soms (liever) laat ik voor mij koken en neem ik bijvoorbeeld alleen het dessert mee. Dit jaar heb ik geen zin in een uitgebreid kerstmenu en gaan we gezellig gourmetten.

Kerstmenu voor Glutenvrij Magazine

In 2015 maakte ik een kerstmenu voor Glutenvrij magazine. Eigenlijk is dit nog steeds mijn lievelingseten met kerst en ga ik op een van de dagen zeker het voor- en hoofdgerecht hiervan maken.

kerstmenu

Hors d’Oeuvres, een bordje met verschillende kleine hapjes
Boeuf Bourguignon, een grote pan stoofvlees met aardappel puree en groente naar keuze
Sticky Toffee Pudding met een bolletje vanilleijs

Glutenvrij gourmetten

glutenvrij gourmetToen ik 5 jaar geleden mijn blog over glutenvrij gourmetten schreef waren mijn kinderen alledrie nog onder de tien jaar oud. Ze zijn nu groter dus hebben ze meer geduld, kunnen ze meer en ze eten ook meer. Daarop zal ik onze gourmet-routine aanpassen.

Dit jaar heb ik voor kerstavond een gourmetpakket besteld bij mijn favoriete biologische slager die goed op de hoogte is van glutenvrij eten. Ik bak er een broodje bij  zodat we iets hebben om de jus mee op te deppen. Daarnaast vind ik vis lekker dus ik snijd zalmfilet aan blokjes en ontdooi een paar gamba’s.

Ik wil dit jaar ook wat lekkere en originele groente opties bedenken voor in het gourmetpannetje. Daar ga ik nog een stapel kookboeken voor doorbladeren. Via Instagram zal ik jullie op de hoogte houden!

Vijf gangen diner

Vorig jaar kookte ik een uitgebreid vijf gangen diner. Ik was er dagen mee bezig en zat erna nog een week vol. Ik vond het leuk om te doen en erg de moeite waard maar niet iets dat ik elk jaar zou willen doen. Hieronder het menu met linkjes naar de recepten die ik heb gebruikt.

Het is de kunst om niet te snel te vol te raken. De porties hoeven dus niet zo groot. De soep serveerde ik bijvoorbeeld in kleine porseleinen koffiekopjes (van de kringloop winkel). Zo aten we een lekker kopje soep zonder er meteen vol van te raken. Voor de volwassenen met een scheutje pastis uit een koffiemelkkannetje.
yule log

Amuses:         Bruschetta tomaat mozzarella
Een kopje venkelsoep (uit De Gluut)
Oesters
Voorgerecht: Garnalencocktail met whiskysaus
Hoofd:             Ham met een gemberglazuur
                          Gratin dauphinois
                          Spruitjes met gekarameliseerde knoflook en citroenschil
Stoofperen
Mosterdsaus
Kazen
Nagerecht:      Bûche de Noël
Koffie en Salame di cioccolato

Kerst Desserts

Mijn favoriete kerstdessert is een taart op basis van biscuitdeeg. Dat is lekker luchtig en niet zo zoet wat dan weer heel mooi contrasteert een vulling van room en chocolade.

glutenvrije cakerol

Sneeuwstertaart

sneeuwtaartSalted Caramelijs

salted caramel ice cream

Kersttompoezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.