De eerste keer dat ik in aanraking kwam met coeliakie was in april 2007. Ik was als docent met een groep 4havo/5Vwo leerlingen op werkweek. Van een collega hoorde ik dat er een leerling mee was met een Tupperware doos met eten omdat zij een voedselallergie had. Die doos bewaarde zij in de keuken van ons jeugdhotel. Ik had nog nooit met een voedselallergie te maken gehad en ik kende de leerling ook niet, ik gaf haar geen les. De leerling bleek geen brood te mogen eten. Elke ochtend stond zij bij het gezamenlijke ontbijt gezellig tussen haar vriendinnen met haar Tupperware doos in de rij voor de thee en at haar eigen meegebrachte broodjes.
10 maanden later, in februari 2008, wist ik veel meer over coeliakie. Inmiddels was ik namelijk bevallen van mijn dochter en tijdens mijn verlof was mijn zoon ziek geworden. Er was bij hem een biopt afgenomen met het vermoeden van coeliakie. Op de eerste dag dat ik weer aan het werk was na mijn verlof kreeg ik een telefoontje van de kindergastro-entomoloog met de diagnose coeliakie.
Het meisje dat mee was op werkweek zat dat schooljaar wel bij mij in de klas, in 5H. Zij heette Gaby Herweijer. Tijdens haar mondeling examen Engels spraken wij (in het Engels) over haar coeliakie, ik vertelde over mijn zoon en zij over haar diagnose. Enthousiast vertelde zij over haar studiekeuze Voeding en Diëtiek.
Inmiddels is Gaby allang afgestudeerd en heeft zij een eigen praktijk Voeding + Advies, is zij als diëtist gespecialiseerd in coeliakie en verbonden aan de NCV en heeft zij in samenwerking met haar collega’s van de blog iamafoodie.nl een boek geschreven: Eet Als een Expert.
Deze week verschijnt er een recensie op mijn blog. Vergeef mij als het niet helemaal onbevooroordeeld is. De recensie is niet gesponsord maar ik ben natuurlijk hartstikke trots.
Je mag best trots zijn 🙂 I’m a foodie is een fijne informatieve blog om te lezen
Heel leuk Annemiek, dankjewel!! Ik kijk uit naar je recensie 🙂
p.s. volgende week een afspraak met Ton, thanks voor het doorgeven!