Is de glutenhype voorbij?

Ik heb laatst Google Trends ontdekt. Dat is een dienst van Google waarmee je het zoekgedrag van gebruikers van Google (en wie is dat niet? ) kunt analyseren. Het leek mij interessant om de zoektermen Coeliakie en glutenvrij eens te analyseren.

coeliakie versus glutenvrij in google trends
coeliakie versus glutenvrij in google trends

Je ziet dat het zoekgedrag van internetgebruikers naar Coeliakie en glutenvrij behoorlijk is veranderd de afgelopen 10 jaar. Eerst werd er nog op internet via Google op redelijk gelijke voet gezocht naar glutenvrij en Coeliakie. Vanaf 2008 wordt de zoekterm glutenvrij veel meer gebruikt met een behoorlijke piek in november 2013. Was dat het hoogtepunt van de glutenhype? Je ziet in ieder geval dat sinds november 2013 de glutenlijn weer een beetje dalend is.

Nieuwsgierig geworden heb ook de Amerikaans zoektermen celiac en gluten free eens bekeken.

celiac versus gluten free
celiac versus gluten free

In de Verenigde Staten lopen de lijnen van de zoektermen celiac en gluten free al eerder uit elkaar. Tot april 2007 wordt er ook daar ongeveer even vaak naar celiac en gluten free gezocht. Maar ook in de VS wordt de term gluten free minder vaak gezocht sinds november 2013.

Ik denk dat we aan de hand van de gegevens van Google trends kunnen zeggen dat de gluten hype over zijn hoogtepunt heen is. Maar dat de termen coeliakie/celiac ook minder worden gezocht geeft wel aan dat we in mei 2016 weer hard aan het werk gaan voor de  Coeliakiemaand. In de Coeliakiemaand-mei 2015 zie je namelijk in de VS en in Nederland helaas ook geen piekje in de Coeliakie-lijn. Dat gaan we volgend jaar verbeteren!

 

 

2 thoughts on “Is de glutenhype voorbij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.