Jaarlijkse coeliakie controle bij de kinderarts #coeliakiemaand

Alexander heeft de diagnose coeliakie sinds januari 2008. Sindsdien gaan wij elk jaar naar de kinderarts voor controle.

Na de diagnose hebben wij een aantal consulten gehad bij een arts-assistent. Dat was prima maar nu komen wij elk jaar bij dezelfde kinderarts. Ik vind het wel zo prettig dat wij elk jaar dezelfde arts spreken.

Onze kinderarts houdt alleen consulten op dinsdag en donderdag. Dat betekent dus: onder schooltijd. Dat maakt het altijd wel erg speciaal voor Alexander.

Hij wordt eerst gewogen en gemeten door een verpleegkundige. De gegevens worden verwerkt en daarna spreken wij de kinderarts. zij vraagt ons hoe het gaat en of Alexander genoeg groeit. Zij voelt dan even in zijn buik, neemt de bloeddruk op en maakt een praatje met hem.

Alexander groeit niet erg hard, hij zit nog onderaan de curve. Hij is wel iets te zwaar ten opzichte van zijn lengte. “Is het vet of zijn het spieren?”vroeg de arts zich af. Ze bekeek zijn armen en sixpack: het zijn spieren. bij de kinderartsHet jaarlijkse bezoek wordt afgesloten met bloedprikken. Soms doet de arts het zelf, soms verwijst zij ons door naar het lab. Alexander ziet hier erg tegenop. Het helpt als ik van te voren uitgebreid met hem hierover praat. Deze keer hebben we afgesproken dat hij niet naar de naald zou kijken maar naar mij en dat we tegelijkertijd aan iets heel leuks zouden denken. Hij mocht zelf kiezen waaraan we zouden denken. Hij koos de achtbaan in Duinrell.

kinderartsDe achtbaan heeft gewerkt. Hij gaf geen kik en het prikken ging voorspoedig.

Twee weken later belde de kinderarts. Wat ik al verwachtte: wij doen het goed met het dieet, geen antistoffen.Toch wel fijn om te horen. We mogen volgend jaar weer komen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.