Aangezien ik drie schoolgaande kinderen heb en in het onderwijs werk, blik ik liever terug aan het einde van een schooljaar dan een kalenderjaar in december. Het was weer een veelbewogen jaar met 1 kind in de brugklas en 1 kind in groep 8. We reden ons suf naar alle sporttrainingen, voorstellingen, wedstrijden en feestjes. We overhoorden Engelse woordjes, topo en biologie. Ondertussen stond ik daarbij ook nog graag in de keuken, ter ontspanning maar ook zeker ook om lekker te kunnen eten en snoepen.
Familiescreening
We deden een familiescreening. Nu pas, hoor ik je denken, na 11 jaar glutenvrij? Na Alexander’s diagnose hebben wij ons allen laten testen maar de jongste dochter was nog niet geboren. Dat hebben we dus gedaan in het najaar. Gelukkig bleek zij niet eens coeliakie-genen te hebben en wij geen antistoffen.
Glutenvrije in de puberteit, van peuter tot puber
Ik merk dat ik dit jaar een stuk minder schreef over ons leven met coeliakie. Dat komt omdat er een stuk minder te schrijven is nu Alexander een puber is. Wij komen niet meer in heel veel nieuwe situaties terecht en hij regelt veel van mijn zaakjes inmiddels zelf. Voor Wij Bloggen glutenvrij schreef ik er een artikel over.
Parijs
In februari ging ik met Alexander en zijn zusje naar Parijs.We aten er heerlijk glutenvrije wafels, hamburgers, taartjes, crêpes, we kwamen niks te kort. Het was een super citytrip. En hoewel ik vakantietips soms zinloos vind maakte ik toch een lijst met 50 glutenvrije adressen in Parijs.
MIJN FAVORIETE RECEPTEN VAN 2018-2019
Tahinkoekjes
Mijn favoriete koekjes dit schooljaar waren tahinkoekjes. Als ik in het weekend een trommel vol bak geef ik vaak door de week zo’n koekje meet als tien-uurtje. Superlekker!
Bami
De culinaire ontdekking van dit schooljaar voor mij was dat je glutenvrije spaghetti ook als bami kunt klaarmaken. Ik maak sindsdien regelmatig Surinaamse bami, of bami met zelfgemaakte zwartebonensaus met glutenvrije spaghetti.
Bruschetta
Toen glutenvrije papa jarig was gingen wij uit eten in een heel goed Italiaans restaurant. Daar bestelde ik vooraf bruschetta en die was zo lekker dat dat sindsdien mij favoriete voorafje is met zelfgebakken sodabrood.
Biscuitcake, cakerol
Ik ontdekte dit jaar biscuitcake. Als een recept vraagt om biscuitcake verving ik het altijd voor gewone cake maar dat is veel zwaarder en vetter dat biscuit en het kruimelt sneller. Biscuitcake heeft als voordeel dat het lekkerder is met een machtige vulling en/of topping en dat het zich makkelijker laat verwerken tot opgerolde taart of slagroomtaart. Ik maakte verschillende (kerst)cakerollen, een chocolade cakerol met bosbessen en een ouderwetse sneeuwstertaart met room.
Chinees varkensvlees in zoetzuresaus
Dit is ook zo’n recept dat ik nog vaak maak. Je maakt het het gepaneerde, gefrituurde vlees, de gewokte groente en de saus allemaal helemaal zelf en toch zal het je lukken om dit gerecht in een uur op tafel te zetten en het smaakt net als bij de Chinees.
Grappig, ook ik ontdekte dat met name de Linguine (te koop bij Sligro) heerlijk is als bami