Je kind weer aan het eten na de diagnose coeliakie

Veel kinderen die ziek zijn van gluten, vlak voor of na de diagnose coeliakie willen niet meer eten. Natuurlijk maak je je dan zorgen. Is het raar als je kind niet eet en hoe gaat je kind weer eten na de diagnose coeliakie?

Ik had 8 jaar geleden ook een kind dat niet wilde eten. Alexander was erg ziek van de gluten rond zijn diagnose. Niet alleen had hij buikpijn, hij was moe en lusteloos en hield niets binnen. Bijna alles wat hij at kwam er van onderen of van boven weer in een snel tempo uit. Geen wonder dat hij niet dol was op eten.

Het enige dat hij graag at waren bananen. Hij was natuurlijk pas twee jaar oud dus heel uitgebreid was zijn menu nog niet maar voor hij ziek werd, vanaf dat hij ongeveer 18 maanden was, at hij al heel redelijk.

weer eten na diagnose coeliakieMeten is weten
In dit artikel geef ik je tips om je kind weer aan het eten te krijgen. Deze zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring maar ik ben geen arts. Blijf dus wel onder controle van een (kinder)arts als je kind coeliakie heeft of als je vermoedt dat je kind coeliakie heeft. Laat je kind vlak na de diagnose regelmatig wegen en meten bij een (huis)arts of het consultatiebureau, vooral als het niet/slecht eet.

Aanbieden
Blijf alles aanbieden. Geef dat boterhammetje, leg elke dag een klein schepje aardappel, vlees en groente op het bordje van je kind. Laat zien dat je er zelf wel met smaak van eet. Je kind went aan de geur en de textuur en eet misschien een hapje. Ik dacht altijd maar zo; als een kruimel gluten al veel schade kan aanrichten, dan kan een kruimel aardappel of een brokkel broccoli  vast ook wel iets goeds doen.

Belonen
Vanaf de peutertijd werken stickerkaarten heel goed. Verdeel een vel A4 papier in 10 of 8 vakjes, nummer deze vakjes en plak er een sticker op als je kind een hapje van iets nieuws heeft geproefd of zijn boterham heeft opgegeten. Spreek met je kind af wat een sticker waard is. Voor kleine kinderen is de sticker al beloning genoeg. Iets grotere kinderen kun je bij 5 of 10 stickers iets in het vooruitzicht stellen. Bijvoorbeeld kiezen wat je gaat eten of een uitstapje naar die ene leuke speeltuin.weer eten na diagnose coeliakie

Pushen/niet pushen
Aan de ene kant is het niet wenselijk om van je eettafel een strijdtoneel te maken. Dus blijf je positief en aanmoedigend. Aan de andere kant proberen kinderen vanaf de peutertijd ook hoe ver ze kunnen gaan. Soms moet je dus wel een grens stellen en even streng zijn: die aardappelen moeten gegeten worden!

Verwennen
Als je kind net glutenvrij is dan is het waarschijnlijk gewoon nog ziek van de gluten. Dan mag je je kind best verwennen. Eet het alleen nog maar chocoladekoekjes? Geef dan lekker vaak een chocoladekoekje en combineer het met een stukje fruit. Moet het nog erg wennen aan glutenvrij brood? Besmeer het lekker dik met Nutella en geef er een schijfje appel bij.

Langzaam opbouwen
Het is als vader of moeder echt een oer-behoefte om je kind te voeden. Het is heel akelig als je kind niet of slecht eet. Ik kon er van wakker liggen als Alexander de hele dag alleen maar een krentenbol en een banaan had gegeten. Toch moet je er rekening mee houden dat het wel even gaat duren tot je kind weer alles eet.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.