Glutenvrije taart voor Katja’s verjaardag

Zodra je kind ouder wordt krijgt het ook een eigen sociaal leven. Dan komt het moment dat hij of zij zijn eerste speelafspraak of verjaardagspartijtje heeft. Alsof het niet al spannend genoeg is om je kind in zijn nette truitje af te leveren in een huis vol hyperactieve kleuters komt daar in Alexander’s geval ook nog eens het glutenvrije dieet bij. Kinderpartijtjes zijn vaak een glutenparadijs met taart, koek, pizza , pannenkoeken en kruimels.

Alexander’s eerste partijtje was de vierde verjaardag van Katja, de dochter van mijn vriendin T.

Het eerste programmaonderdeel was het versieren van een verjaardagstaart. Daarna werden er geschminkt, spelletjes gedaan en in de speeltuin gespeeld. Als afsluiting was er patat met knakworstjes. T was van plan om het hele feest glutenvrij te houden. Een week van te voren had ze mijn om advies gevraagd.

In overleg kozen we voor een taart gemaakt van een bodem van kokoskoek met daarop een laag slagroom en snoepjes ter decoratie. We namen nog even de hygiëneregels door, ik legde haar uit welk merk knakworstjes en ovenpatat glutenvrij zijn en T. schafte een nieuwe taartvorm aan. Ik had er alle vertrouwen in dat het goed zou gaan.

Twee dagen voor de grote dag kreeg ik een verhit telefoontje van T. vanuit de Albert Heijn:

 • mag maïsmeel nou wel of niet (wel),
 • mogen Bob de Bouwer knakworstjes (ja),
 • zijn M&M’s of Smarties glutenvrij (M&M’s)?

Ik was vergeten hoe lastig het is om de ingrediënten te lezen als je het niet gewend bent, en hoe veel tijd dat kost. Ik sms’te haar: als er tarwe bij de ingrediënten staat mag het niet en als je onzeker bent neem dan AH huismerk, daar staat het glutenvrij logo op als het glutenvrij is .

Recept voor Katja’s verjaardagstaart:

Maak de bodem van: 175 gram gemalen kokos (kopen bij de toko), 150 gram witte basterdsuiker, twee eieren en eventueel krenten

Meng de kokos, suiker en twee eieren in een kom in willekeurige volgorde. Verdeel over de bodem van een springvorm als taartbodem.
Bak ca 20 minuten in voorverwarmde oven van 200 graden.
Smeer er een laag slagroom of banketbakkersroom op (de instant banketbakkersroom van Dr Oetker is glutenvrij ).
Versier met fruit en/of glutenvrij snoep: M&M’s, spekkies, chocolade,  hagelslag (AH huismerk bijvoorbeeld) etc.

Een dag voor het feest was het mijn beurt om verhit te bellen vanuit een winkel: wat vindt Katja leuker, een vriendenboekje van Barbapapa of met prinsessen?

Het feest was een groot succes. Gewapend met een prinsessenboekje en reservetasje met onder andere glutenvrije koekjes en knakworstjes voor de zekerheid ging Alexander naar Katja.

Het tasje met eten kwam vol weer terug. Alexander kon bijna niet geloven dat hij zo maar alles kon eten. Hij heeft wel vijf keer gevraagd of de taart en alle snoepjes glutenvrij waren. Daarna was hij niet meer te houden. Van goede manieren was geen sprake meer en hij heeft zich helemaal rond gesnoept.

Ik lees op internet wel eens verhalen van moeders die op een hoop onbegrip en zelfs onwil stuiten van hun omgeving. Gelukkig heb ik hier zelf helemaal geen ervaring mee. In mijn familie en vriendenkring houdt iedereen juist heel goed rekening met Alexander en zijn dieet. Daar krijg ik een heel warm gevoel van.

2 thoughts on “Glutenvrije taart voor Katja’s verjaardag

 1. Wat een leuk en interessant blog!
  En de taart is zelfs ook nog makkelik suikervrij te maken. Kwam ik achter toen ik mijn ADHD-neefje op bezoek kreeg.
  Je laat dus de suiker weg uit het recept en propt het belslag/deeg of hoe het ook heet, vol met banaan, gedroogde vruchten, appel, noten (en verder alles wat je kunt verzinnen. Het is zelfs lekker!
  De volgende keer durf ik zelfs een halal/ suiker-, en glutenvrij kinderpartijtje aan 😉

  X, Tam

 2. Wat super dat ook vrienden hun feestjes volledig glutenvrij houden. Ja, dat is wel zo makkelijk.
  Ikzelf houdt feestjes thuis volledig glutenvrij. Om besmetting te voorkomen en zodat ik na afloop de restjes zonder problemen kan eten. Maar mijn vrienden/familie heb ik er nog nooit op betrapt…
  Fijn om jouw blog te lezen. Ook al heeft mijn dochter (gelukkig!) geen coeliakie, voor mezelf haal ik er veel tips uit. Leuk geschreven!
  Groet, Mirjam
  http://home.versatel.nl/mirjam.holleman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.