Kedgeree

kedgeree
kedgeree

Kedgeree is een Anglo-Indiaas gerecht met rijst en gekookte of gepocheerde schelvis (‘haddock’). In India eten ze het als ontbijt, hier in Nederland is het eerder iets voor het avondeten. Het is een perfect zomers gerecht. De smaak is fris door de koriander, gember en citroen en heerlijke comfort food door de zachte ei en vis.

Ik heb het gemaakt met gerookte makreel. De doperwten zijn  heb ik toegevoegd omdat ik houd van de combinatie van rijst met peulvruchten. Bovendien maken groenten in het gerecht het een completere maaltijd.

Dit gerecht is goed gekruid maar niet pittig. Perfect als je zelf van kruidig eten houdt en je je kinderen wil laten wennen aan nieuwe smaken.  De combinatie rijst-ei-doperwt is zacht van smaak en erg kindvriendelijk. De gerookte makreel zorgt voor een hartige tegenhanger. Als je de makreel te vissig vindt smaken kun je het gerecht met zalm of desnoods (gerookte) kip maken.

Kedgeree

1 kop rijst, 2 koppen water
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderzaadpoeder
1 theelepel geelwortelpoeder
2 centimeter verse geraspte gemberwortel
1 citroen
1 gesnipperde ui
een ei per persoon
1 flinke gerookte makreel
1 kop diepvries doperwten
verse koriander

Verhit de boter en olie in een pan. Fruit hierin de ui. Voeg na een paar minuten de geraspte gember, knoflook, kurkuma en komijn- en korianderpoeder toe en laat alles nog 2 minuten bakken tot de ui glazig is en de kruiden beginnen te geuren. Voeg daarna de rijst toe en roer door. Schenk er water erbij. Ik doe altijd voor elke kop rijst, twee koppen water. Draai het vuur hoog en breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt draai het vuur weer laag en laat 15 minuten rustig sudderen. Voeg de laatste 5 minuten de doperwten toe.

Maak de makreel schoon en trek uit elkaar in kleine stukjes. Kook de eieren tot ze bijna hard zijn en pel ze.
Neem als de rijst gaar is de kedgeree van het vuur en leg de vis en eieren in partjes erop. Breng op smaak met citroensap, peper en zout en garneer met verse koriander. Serveer de kedgeree met citroen partjes.

5 thoughts on “Kedgeree

  1. Wat geef jij je kind overdag/ tussen de middag te eten? Wij vinden het de laataste tijd lastig etenswaren te verzinnen die ons zoontje dingen wil eten. Glutenvrij brood (we hebben die van de ah) vindt hij eigenlijk niet lekker. Hij krijgt verder dingen als fruit, nootjes en gedroogd fruit, gekookt ei, een plakje worst of wat vis gaat er ook goed in. Dingen die ik zelf maak vindt hij ook lekker, maar dat kost vrij veel tijd om te maken. Ik wil die dingen gaan invriezen, zodat ik er af en toe eens wat van kan pakken voor hem. Heb jij tips?

  2. Ik bak in het weekend een of twee broden (in de machine) en smeer dat alvast voor de hele week (pindakaas, worst, kaas). Verpak het per twee en vries het in. ‘s morgens haal ik dan een pakje brood uit de vriezer, stop het in een trommel in zijn tas en tegen de tijd dat hij het gaat eten is het ontdooit. Heel gewoon boterhammen met kaas en worst dus eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.