kerstfeest!?

Vanavond was de kerstviering op de basisschool van de kinderen. Ik weet niet precies waar het door komt maar ik word daar niet erg feestelijk van.

Niet in de minste plaats omdat ik door de kerstviering de spagaat waar je als werkende ouder in zit extra ervaar. Tijdens reguliere weken lukt het me prima om alle ballen hoog te houden maar in de aanloop naar kerst heb ik er moeite mee om alles te regelen. Kinderen lijken drukker dan anders, werk is druk, er valt van alles te regelen voor de feestdagen en dan wordt er van je verwacht dat je op de laatste woensdag voor de kerstvakantie extra vroeg vrij neemt, iets lekkers maakt voor het klassendiner, je kinderen in nette kleding hijst en ze tijdens de spits naar school stuurt waar je ze vervolgens anderhalf uur later oververhit weer kan ophalen. Pfffff.

Maar het lastigste vind ik dat ik niet, zoals andere ouders, gedachteloos een kruisje kan zetten achter een willekeurig gerecht op de lijst van het kerstdiner die op de deur van de klas hangt. Op momenten als deze weet je weer even dat glutenvrij eten meer is dan alleen ander brood en geen spaghetti. Ik wil graag dat Alexander onbevangen naar de kerstviering gaat maar moet er wel voor zorgen dat dat voor hem veilig is. Daarom maakt ik altijd alle items van het menu glutenvrij voor hem na zodat hij kan eten wat zijn klasgenoten ook kan eten. Dat is best een zware bal om hoog te houden.

Het menu van Alexander’s klas leek dit jaar wel een glutencongres:
worstenbroodjes
groente spiesjes
minipizza’s
pasta salade
stokbrood
pannenkoeken
toetje (onbekend)
kerstkransjes

Zo stond ik dus vanmiddag, nadat ik in vliegende vaart was weggerend van mijn werk waar ik alles uit mijn handen had laten vallen, pannenkoeken te bakken en een minipizza te improviseren terwijl ik komkommer, tomaatjes, mozzarella en knakworst aan spiesje prikte.

Best aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Groentespiesjes, pannenkoeken, knakworstjes, minipizza van een doorgesneden bolletje met ketchup, mozzarella en geraspte kaas, de rest van het bolletje met een beetje boter, een glutenvrij speculaasje en een glutenvrij cakeje als het toetje niet veilig bleek. Het bordje kwam leeg terug.

Bewaren

Bewaren

3 thoughts on “kerstfeest!?

  1. Bij ons is het nog een beetje moeilijker. Buiten gluten moeten we rekening houden met tarwe, ei, melk en soja. Feestjes vragen heel wat creativiteit maar al doende leert men hé. 🙂

  2. Bedankt voor deze tip. Tijdens het kerstdiner op school van de oudste zat ik me al af te vragen hoe het volgend jaar moet met ons glutenvrije kind die dan ook op school zit. Nu op de crèche is het nog makkelijker daar is het een broodmaaltijd en zorg ik dat ik ook voor alles GV alternatief heb en zorgen ze vanuit de crèche ook voor GV dingen. Ik vind jouw oplossing voor een diner erg goed en houdt het in mijn gedachte voor volgend jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.