Kerstpavlova met cranberry compote en pistache

Deze kerst maak ik kerstpavlova met cranberry compote en pistache als dessert. Deze taart is glutenvrij, verrukkelijk, kerstig en luchtig. Na een lang kerstdiner of avond gourmetten lust je altijd wel een hapje van deze wolkige taart met frisse cranberry compote. Bovendien kun je de kerstpavlova in delen voorbereiden voor de kerst-stressreductie. Een voltreffer voor de kerst dus!

Kerststress

De pavlova en de cranberry compote maak je een dag van te voren of ‘s ochtends klaar en zet je op een koele plek, hoeft niet in de koelkast, die staat waarschijnlijk vol genoeg met andere lekkere dingen. De slagroom klop je ‘s middags en bewaar je wel in de koelkast. De pistachenootjes hak je ook al van te voren en zet op op een opvallende plek in de keuken zodat je ze niet vergeet/kwijtraakt als je de taart gaat samenstellen.

Kerstpavlova met cranberry compote

Cranberry compote

Voor de compote heb je een verpakking cranberry’s, suiker (de helft van het gewicht van de cranberry’s) en maizena nodig. Cranberry’s worden meestal per 300-350 gram in een doosje of zak in de supermarkt verkocht en dat is prima.

cranberry’s

350 gram cranberry’s
175 gram suiker
1 eetlepel maizena

Was de cranberry’s.  Doe ze met aanhangend water en de suiker in een steelpannetje. Zet op een laag vuur en kook de cranberry’s ca 10 minuten tot ze gaar en stuk zijn. Roer om en plet nog een paar bessen. Meng de maizena met wat water in een kopje en giet bij de cranberry compote om de saus te binden. Voeg water toe als je de compote te dik vindt. Laat de compote afkoelen.Dit ziet er toch ook heel kerstig uit? Witte pavlova, rode cranberry’s en fel-groene pistachenootjes.

Kerstpavlova met cranberry compote (8 personen)

4 eiwitten*
220 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel maizena
1 theelepel witte azijn

*ca een eiwit per twee personen, 55 gram suiker per eiwit.

250 milliliter slagroom, geklopt
cranberry compote
100 gram gepelde pistachenoten, gehakt.

Verwarm de oven voor op 120 °C en bekleed een bakblik met bakpapier.

Scheid de eiwitten van de dooiers en klop de eiwitten in een zeer schone vetvrije schaal tot pieken. Voeg er beetje voor beetje de suiker bij tot alles is opgelost en het mengsel glanst. Roer er als laatste de maizena en azijn doorheen.

Teken een cirkel van ca 25 cm doorsnede op het bakpapier. Schep of spuit het eiwitmengsel hier netjes op tot je een mooie ronde vorm hebt van eiwit. Laat in ongeveer 1 uur 15 minuten droog en knapperig bakken. Zet de oven uit en op een kier als de pavlova klaar is. Laat de pavlova in de oven afkoelen.

Schep vlak voor opdienen de cranberry compote, daarna de geklopte ongezoete slagroom op de pavlova en maak af met een laag gehakte pistachenoten.

kerstpavlova

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.