Vandaag is het mijn beurt om te bloggen voor de digitale glutenvrije bloggers advent.
Mijn blog gaat over glutenvrij leven met en voor kinderen. Kerst is voor ons gezin de afsluiting van een hele drukke en hektische periode die begint met Sint Maarten, veel verjaardagen en twee kinderfeestjes bevat en zijn hoogtepunt beleeft met Sinterklaas. Ik heb met kerst geen zin meer om ingewikkeld te doen in de keuken. Met gourmetten kookt iedereen zelf aan tafel. Iedereen kan maken en eten wat en hoeveel hij of zij wil, ideaal dus! De kinderen vinden het erg leuk om zelf in de pannetjes te roeren. Het is als net koken in een speelgoedkeukentje.
Uiteraard is de hele tafel glutenvrij. Dit wordt onze zevende glutenvrije kerst, wij zijn er al helemaal aan gewend om te gourmetten, barbecueën en fonduen zonder brood, met of zonder gluten.
Je kunt zoveel werk maken van de voorbereiding als je wilt. En ik maak er wel een beetje werk van want ik koop nooit een gourmetschotel. Noem mij een snob maar ik vind slavinken, braadworst en hamburgers in miniformaat geen feest-eten.
Per persoon koop ik 1 portie vlees of vis, dus voor 5 personen bv:
1 biefstuk,
1 kipfilet,
1 varkenshaas,
1 stuk zalm en
250 gram gehakt.
‘s middags snijd ik dat alvast in kleine blokjes en marineer ik het vlees:
biefstuk: olijfolie, zout en peper
kipfilet: marineren in citroensap, ketjap, knoflook en geraspte gember
kan ook nog aan spiesjes worden geprikt
varkenshaas: marineren in knoflook en gesnipperd uitje, olijfolie, zout en peper.
zalm: citroensap en citroenzest en zout
van het gehakt draai ik kleine gehaktballetjes met een eitje, paneermeel en koftekruiden
Daarnaast zet ik op tafel
geraspte oude kaas
blokjes roquefort (voor bij de biefstuk)
gesnipperde ui en een paar schijfjes citroen
flesje olijfolie om in te bakken
zout en peper
Sausjes kunnen kant en klaar of zelfgemaakt:
satesaus
tzatziki/knoflooksaus
salsasaus
grote schaal met rauwkost: stukjes komkommer, kerstomaatjes, stukjes wortel en bleekselderij
Voorgekookte aardappelblokjes of schijfjes en een schaaltje gekookte rijst
Voor het dessert zet ik een schaaltje pannenkoekenbeslag klaar. Even snel de pannetjes afwassen, nieuwe bordjes klaarzetten en iedereen kan zijn eigen dessert bakken. Daarna blokje chocolade laten smelten in je pannetje en over de pannenkoek gieten. Lekker met een bolletje yoghurtijs, wat zacht fruit, slagroom en poedersuiker.
Fijne feestdagen!
Wie doet er mee met #decemberglutenvrij?
- Bakers en Fakers
- Anne van Creatief Glutenvrij
- Da’s andere koek
- De gezonde kok Eveline
- De glutenvrije man Gerry
- Sandra van Dion glutenvrij
- DIY for you and me
- Carlijn van Foodless
- Barbara van Glutenfree Amsterdam
- Lara van Glutenfree Guide
- Glutenfree Lady Kati
- Gerda van Glutenvrij hoort erbij
- Marjolein van Glutenvrij reizen
- Denises Glutenvrije blog
- Veerle van Glutenvrijers
- Michelle van Glutenvrijheid
- Valentine van Gluuts
- Suzanna van Home of comfort
- Mirjam van Ik ben glutenvrij
- Siren van Kids met allergie
- Laurien van Laurien is
- Nicole van Lekker glutenvrij
- Marlot van Mainly Marlot
- Ingrid van Meer dan Glutenvrij
- Ilona van Met Zonder gluten
- Miss Glutenvrij Harmke
- Rijstwafel
- Elize van Stories of a Coeliac
- Young and Wild and Glutenfree
- Liliane van Your daily intake
- De Zusjes Glutenvrij Karin en Suzanne
Ik ga toch echt eens het gourmetstel van mijn ouders confisqueren!
Ik heb er nog een paar op zolder staan.
Heerlijk samen gourmetten, is hier ook al lang geleden 😉
Lekker, zo was het voor mij ook al als kind (met gluten dan). Heb ik goede herinneringen aan!