Klassieke glutenvrije carrotcake met creamcheese frosting

In november bak ik vaak worteltaart. Al was het alleen maar om de wortels die in de schoen voor de schoorsteen worden klaargezet op te maken. Ook maak ik vaak verjaardagstaarten met een basis van worteltaart. Zo ook deze week. In november vieren wij altijd verschillende verjaardagen en ik besloot nu eens een worteltaart in de klassieke uitvoering te maken, met witte roomkaasglazuur.

classic carrotcake met creamcheese frosting classic carrotcake met creamcheese frosting

En lekker dat de klassieke worteltaart is! De cake is, hoewel helemaal glutenvrij,  smeuïg en hij is goed van smaak, november-achtig door de speculaaskruiden.  Is een worteltaart ook gezond? Dat zou ik niet durven beweren, er gaat behoorlijk wat vet en suiker in maar hij vult goed dus je hebt aan een stukje wel genoeg. Ook zitten er meer vezels in dan in een gele roombotercake door de wortel, walnoten en rozijnen.

worteltaart

Klassieke glutenvrije carrotcake met creamcheese frosting

voor het beslag

250 gram geraspte peen (rasp van 1 tot 2 winterpenen)
100 gram rozijnen
120 gram glutenvrij meel
80 gram amandelmeel
125 gram (donker)bruine basterdsuiker
1 eetlepel bakpoeder
3 eieren
175 milliliter zonnebloemolie
50 gram gehakte walnoten en een paar extra voor de garnering
1 eetlepel speculaaskruiden
snuf zout

voor de creamcheese frosting

200 gram roomkaas
150 gram poedersuiker
100 gram roomboter

1 springvorm 22 cm

Rasp de wortel, zet de rozijnen in een beetje warm water om te wellen. Mix de eieren met de olie en voeg de suiker, het meel en de bakpoeder toe. Meng tot een beslag zonder klontjes. Roer de wortelrasp, de grof gehakte walnoten, de speculaaskruiden en een snuf zout door het beslag.

Vet een springvorm in en giet het beslag erin.

Bak de worteltaart ca 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C gaar. Laat de taart afkoelen.

Voor het glazuur mix je zachte boter door de roomkaas met de poedersuiker. Snijd de taart overdwars doormidden. Smeer de helft van het glazuur over de onderste helft van de taart en dek toe met de bovenkant. Smeer de rest van het glazuur over de bovenkant van de taart. Versier met halve walnoten.

2 thoughts on “Klassieke glutenvrije carrotcake met creamcheese frosting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.