Koken en bakken Tag

Op Elize’s blog Stories of a Coeliac vond ik de Cooking & Baking Tag. Bloggers taggen elkaar regelmatig een rijtje vragen met de uitnodiging deze te beantwoorden. Ik vind deze tag erg leuk en heb hem ingevuld. Lees dus hier over mijn favoriete maaltijden en grootste kookblunder.

koken en bakken tagKook je vaak?
Ik kook op vrijdag, in het weekend en in de vakanties. De andere dagen is manlief eerder thuis dan ik en kookt hij. Wij koken vrijwel altijd zelf, we gaan niet zo vaak naar een restaurant en eten nooit een afhaal- of kant-en-klaarmaaltijd.

Wat is je favoriete gerecht om te maken?
Ik maak het liefste éénpans gerechten zoals Marokkaanse kip, kikkererwten met chorizo en ei of Kedgeree. Op het moment maak ik ook graag sperziebonen met kip in satésaus. De kinderen vinden het lekker en ik ook.

Wat vind je het lekkerste om te eten: Aziatisch, Frans, Grieks, Marokkaans, Surinaams of wat anders lekkers?
Ik vind al deze keukens erg lekker en eet ook erg graag Italiaans of Spaans. Mexicaans kook ik graag omdat dat goed glutenvrij te maken is. Ik houd vooral erg van variatie.

Kijk je wel eens kook- en bakprogramma’s?
O ja! Ik ben dol op Britse TV chefs zoals Nigella en Jamie. Vroeger keek ik graag naar Delia Smith, the godmother van de Britse kooktelevisie, zij is nu niet meer zo vaak te zien. Ik ben ook erg blij met de tv- zender 24Kitchen.

Bak je wel eens?
Ik bak vrijwel elke week. Niet alleen glutenvrij brood maar ook taart, cakejes, koekjes, hartige taarten en gebak. Dat is een van de redenen dat ik deze blog ben begonnen. Zo houd ik alle recepten bij die ik bedenk.

Wat voor gerecht beschrijft jouw persoonlijkheid het beste?
Een grote pan Boeuf Bourgignon. Als je goede spullen in huis haalt, ze langzaam en lang van te voren, liefst een dag, in een pan laat sudderen kun je een heleboel mensen blij maken aan tafel. Minimale inzet met groot plezier. Het recept dat ik gebruik is een familierecept. Zo lang als ik mij kan herinneren eten we Boeuf op feestdagen.

Kook je veel met vlees/vis of ook vaak vegetarisch?
Ik kook meestal met vlees, soms met vis en bijna nooit vegetarisch. Ik ben gedurende mijn tienerjaren vegetariër geweest en ik snap niet hoe ik dat heb uitgehouden. Ik gebruik trouwens niet veel vlees. Ik ben er toe is staat om twee tartaartjes of een half kipfiletje te gebruiken voor een maaltijd met ons vijven. Als ik al vegetarisch kook dan gebruik ik veel eieren als compensatie.

Waar haal jij de inspiratie vandaan voor het bakken en koken?
Waar niet? Ik praat graag over koken met sommigen vrienden en collega’s. Als ik ergens anders iets lekkers heb gegeten probeer ik het na te maken. Ik heb een verzameling kookboeken waar ik graag in blader, ik haal inspiratie uit kookprogramma’s op tv en uit supermarkttijdschriften zoals de Allerhande. De meeste inspiratie haal ik uit foodblogs die ik volg op Bloglovin’.

Kook/bak jij precies volgens het recept of op gevoel?
Als ik iets nieuws wil koken dan zoek ik vaak verschillende recepten voor dat gerecht en maak ik er mijn eigen versie van, voornamelijk op gevoel. Met bakken doe ik dat ook maar daar moet je vaak wat preciezer zijn. Ik lees ook graag over bakken zodat ik weet wat de functie is van verschillende ingrediënten. Dat helpt mij in het creëren van recepten.

Wat is je grootste blunder op kook- en bakgebied?
Ik heb eens een schotel gemaakt van kikkererwten met harissa. Ik dacht dat harissa een soort tomatenpuree was maar dat bleek een hete chilipeperpasta te zijn. Oei. Auw. Hetzelfde geldt voor de eerste keer dat wij sushi maakten jaren geleden. Volgens recept moest er wasabi worden gedaan in de sushi, wij smeerden dus een laag dik als pindakaas op de vis. Verhemelte-splijtend!

One thought on “Koken en bakken Tag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.