Kokoskoeken

Ze kwamen in het vorige bericht al even voorbij: de beroemde kokos-, of klapperkoeken van www.livaad.nl. Het zijn de eerste glutenvrije koeken die ik probeerde en lekker vond. Ook onze glutenvrije oma maakt ze graag. Het is een zeer toegankelijk recept. Niet alleen snel en eenvoudig te maken, de ingrediënten zijn simpel en goedkoop.

De kokoskoeken zijn lekker en voedzaam. Ze kunnen je een goede opkikker geven als je even dipje hebt en naar een snack snakt. Inmiddels heb ik op de achterkant van een zakje vanillesuiker een variatie gezien op dit recept, dat zal ik ook geven.
Ik gebruik dit recept voor kokoskoeken ook vaak als basis voor kwarktaart of cheesecake. De zoete smaak van kokos past goed bij de frisse zure smaak van kwark.

Kokoskoeken 1
Benodigdheden: 175 gram gemalen kokos (kun je goed kopen bij de toko), 150 gram witte basterdsuiker, twee eieren en eventueel krenten

Meng de kokos, suiker en twee eieren in een kom in willekeurige volgorde.
Rol er balletjes van en druk plat voor koekjes (of verdeel over de bodem van een springvorm als taartbodem).
Bak ca 20 minuten in voorverwarmde oven van 200 graden.

Kokoskoeken 2
Benodigdheden: 175 gram gemalen kokos, 150 gram witte basterdsuiker, twee eieren en een zakje vanillesuiker.

Scheid de dooiers van de eiwitten en klop de eiwitten stijf. Suiker en vanillesuiker geleidelijk toevoegen en de eiwitten verder stijf slaan tot suiker volledig is opgelost. Meng eigeel erdoor en schep voorzichtig de kokos erdoorheen.
Schep bergjes van het mengsel op een met bakplaat beklede ovenplaat. Koekjes in 30 minuten gaar bakken in het midden van de 150 ˚C voorverwarmde oven.

De smaak van het tweede recept is min of meer hetzelfde als van het eerste maar de structuur en vorm is anders. De eerste variant is hard en stevig en de tweede variant is luchtiger door het stijfgeslagen eiwit. Het lijkt een beetje op een schuimpje met kokos. Op de foto zie je dat ik ze gemaakt heb met een mespuntje roze kleurstof erdoorheen. Er kwam nog kraamvisite, vandaar.

 

One thought on “Kokoskoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.