Krijgen we nu ook een glutenvrije tante?

Een paar weken geleden schreef ik over mijn glutenvrije familie.

Alexander is de eerste in mijn familie die gediagnosticeerd werd met coeliakie. We hebben toen een familiescreening gedaan. Eerst werden manlief en dochter geprikt voor een gentest. Daaruit bleek dat het ‘coeliakie-gen’ van mijn kant van de familie afkomstig is.

Niet lang na Alex’s diagnose volgde die mijn moeder. Mijn zusje en ik zijn nu dus erg alert op symptomen bij onszelf.

Toen mijn zusje een paar maanden geleden buikklachten kreeg zat zij al snel de MLD arts en ik zat naast haar. De arts zag voldoende aanleiding om een darmbiopt voor te schrijven.

Wij vonden het een beetje een gekke arts. Hij bleef maar vragen of mijn zus veel was afgevallen.
nee, ze is altijd mooi slank.
en of ze al een glutenvrij eten had geprobeerd
nee, please!
Na het biopt had hij pas na 4 weken tijd voor een consult om de uitslag te bespreken. Aan telefonisch consult deed hij niet. Dat was dus wel even spannend.

Krijgen wij nu ook een glutenvrije tante?

Nee, gelukkig niet! En die buikklachten dan? Tsja, die kunnen meer oorzaken hebben. Bij het laatste consult bleek de gekke arts toch ook wel een prettig gesprek te kunnen voeren. Mijn zusje blijft er nog even onder controle maar coeliakie heeft zij gelukkig niet.

Glutenvrije zus?

 

One thought on “Krijgen we nu ook een glutenvrije tante?

  1. Hier is nooit een familie screening gedaan, ik weet zelfs niet welk gen ik heb dat coeliakie heeft veroorzaakt. Mijn jongste is getest ivm aanhoudende buikpijnklachten maar ook hij had – net als jouw zus – geen coeliakie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.