Make it gluten free! Glutenvrije buttermilk scones.

Het Britse tijdschrift Good Food van de BBC heeft het juli nummer gewijd aan  glutenvrij eten.  Tien pagina’s met informatie over glutenvrij eten, recepten en producten, met goede informatie en lekkere recepten.

En het wordt nog beter: voortaan geven ze bij de recepten in het tijdschrift aan of het glutenvrij is. Zo niet, dan staat er vaak onderaan het recept hoe het glutenvrij te maken is (Make it gluten free). Ook staan er tussen de productbesprekingen glutenvrije producten alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is.

Ik zie het al voor me in de Allerhande of Elle Eten! De nieuwste broodjes van Schar in de rubriek nieuwe producten. Het glutenvrij-symbool bij alle recepten die veilig zijn, zoals ze ook een groene V plaatsen bij vegetarische recepten. Tips om recepten die dat niet zijn glutenvrij te maken. Hoe moeilijk kan het zijn? Als Good Food het kan….

glutenvrije buttermilk scones
glutenvrije buttermilk scones

Deze scones komen uit het juli nummer van Good Food, in de vertaling naar het Nederlands heb ik het recept een beetje aangepast. Ik vind ze zijn heerlijk. Voor het eerst in jaren een glutenvrij baksel dat niet kruimelt. Ik weet niet of het door de xanthangom komt of door de korte baktijd in een gloeiend hete oven maar voor het eerst heb ik glutenvrije bolletjes gebakken die niet kruimelen.

Ik heb een deel amandelmeel gebruikt omdat dat voorkomt dat baksels te droog worden. Het oorspronkelijke recept vraagt om rozijnen maar mijn kinderen lusten die opeens niet meer. In plaats van de rozijnen heb ik stukjes appel gebruikt.

Glutenvrije karnemelk scones
100 gram amandelmeel
125 gram glutenvrij meel (Schar mix C)
1 theelepel xanthangom
3 theelepels bakpoeder
50 gram koude boter
150 ml karnemelk
1 appel, geschild in kleine stukjes of 50 gram gewelde rozijnen

Beetje melk en suiker voor de bovenkant van de scones.

Voor erop: clotted cream of mascapone, jam

Verwarm de oven voor op 225 C. Meng het meel met de xanthangom en de bakpoeder. Wrijf de boter erdoorheen en voeg de rozijnen of appel toe.  Giet de karnemelk door het boter-meelmengsel en roer tot een zacht deeg. Als het deeg te zacht is, laat het dan even rusten.
Bestuif een glad werkoppervlak met  meel. Ik gebruik daar altijd rijstemeel van de toko voor (=goedkoop).
Rol het deeg uit tot een lap van ca drie centimeter dikte en steek er ongeveer 10 scones uit. Ik heb een speciale scone uitsteker, die is 7 cm in doorsnede. Je kunt ook een ronde koekjes uitsteker of een glas gebruiken.
Bestrijk de bovenkant van de scones met melk en strooi er een dun laagje suiker op zodat ze een mooie glanzend bruine korst krijgen. Bak 15-20 minuten in de warme oven tot ze goudbruin zijn.

5 thoughts on “Make it gluten free! Glutenvrije buttermilk scones.

  1. Ik heb het laatst ook al bij Allerhande aangegeven of het mogelijk was om glutenvrij aan te geven bij recepten. Ze denken erover na en bekijken hoe het zou moeten. Zou top zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.