De zomer schreeuwt om makkelijke zomerse recepten en laat ik er vandaag precies zo een voor je hebben. Griekse moussaka neemt je mee naar een terrasje aan een Griekse haven, op zo’n klein gammel blauwgeverfd stoeltje met een blik op zee en piepende poezen aan je voeten. Mijn moussaka is glutenvrij en lekker makkelijk omdat ik een beetje heb gesleuteld aan het klassieke recept.
Ik maakte mijn moussaka zonder aardappelen en bechamelsaus en met een restje rijst. De schotel is sneller klaar als je geen aardappel gebruikt. Hoewel ik dol ben op bechamelsaus gebruikte ik in plaats daarvan dikke volle yoghurt. Veel makkelijker.
Makkelijke Glutenvrije Moussaka
250 gram gekookte rijst
1 aubergine
2 teentjes knoflook
0.5 liter dikke yoghurt
1 ui
500 gram rundergehakt
1 blok gepelde tomaten
1 eetlepel gedroogde oregano
100 gram geraspte (bij voorkeur oude) kaas
zout/peper
olijfolie
Neem een restje rijst of kook 250 gram rijst gaar en verspreid over de bodem van een ovenschaal.
Snijd de aubergine in blokjes en bak 10 minuten in een pan met een lepel olijfolie. Voeg op het laatst een teen geperste knoflook toe, bak even mee en breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de rijst.
Schep en verdeel de yoghurt op de aubergine. Fruit de gesnipperde ui en het 2e teentje knoflook in de pan met olijfolie. Bak het gehakt rul en voeg de tomaten toe. Breng op smaak met oregano, peper en zout. Verdeel de gehaktsaus over de rijst/aubergine/yoghurt en sluit af met de geraspte kaas.
Zet in een voorverwarmde oven van 200°C en bak ca 30 minuten tot de keuken lekker ruikt en de schaal pruttelt.