Mediterrane glutenvrije gehaktballetjes zonder paneermeel

Niemand kan zulke lekkere gehaktballen maken als mijn moeder. Hebben jullie dat ook met de gehaktballen van je moeder of vader? Misschien komt het door jaren van oefening maar hoe ik mijn best ook doe, ik kan de gehaktballen van haar niet evenaren. En hoewel zij korter glutenvrij kookt dan ik, zijn ook haar glutenvrije ballen beter dan de mijne.

glutenvrije gehaktballetjes (2)
glutenvrije gehaktballetjes

Mijn moeder maakte gehaktballen van gehakt, een eitje en een verkruimelde beschuit. mijn eerste gehaktballen waren een ellende: ze vielen uit elkaar, waren droog en smakeloos. Ik kreeg het recept voor smakelijke, sappige gehaktballen redelijk onder de knie na een paar jaar. Ik maakte mijn ballen met in melk geweekt brood en heel veel kruiden en was ook erg lekker.glutenvrije gehaktballetjes (2)

Met glutenvrij brood of paneermeel vind ik het weer moeilijk om een goede stevige, sappige bal te braden. Ik was dus blij verrast toen ik ergens een recept las voor gehaktballen die worden gemaakt met geraspte aardappel. Deze ballen worden gebakken in een bouillon in de oven wat een heel makkelijke manier is om gehaktballen te maken en je houdt er een heerlijke jus aan over.

Mediterrane gehaktballen zonder paneermeel

2 aardappels
600 gram gehakt
1 ei
1 eetlepel kruiden
Zout en peper

1 liter bouillon van water met een glutenvrij bouillonblokje
Scheutje olie
1 ui, 1 teentje knoflook

Schil en rasp de aardappels en knijp het vocht eruit. Meng de geraspte aardappel en het ei door het gehakt. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en een eetlepel kruiden. Ik nam een ras-el-hanout mengsel, ook lekker zijn Italiaanse of köfte kruiden.
Draai ballen van het gehakt ter grote van een pingpongbal  en leg deze in een ovenschaal. Schuif de schaal in een voorverwarmde oven van 200 °C en laat ze ca 10 minuten bakken.

Snijd de ui en knoflook fijn en fruit het aan in een koekenpan in een beetje olie en voeg de bouillon toe. Breng dit aan de kook en voeg al kokend toe aan de schaal met gehaktballen.

Laat de gehaktballen in de bouillon nog ca 45 minuten in de oven garen op 200 °C.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

One thought on “Mediterrane glutenvrije gehaktballetjes zonder paneermeel

  1. Er zijn grote aardappels ….. en er zijn kleine aardappels …. en er zijn middelgrote aardappels …. kunnen we aub een gewicht hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.