Mijn glutenvrije keukenkast.

Wat begon met een half plankje in de keuken voor glutenvrije spulletjes is behoorlijk uitgedijt. In onze keuken is er nu een half plankje gereserveerd voor de glutenvolle koekjes en crackers, de rest is glutenvrij.

Onderstaande spullen heb ik altijd op voorraad. Ik heb nooit veel gekookt met kant en klare zakjes en pakjes dus ben gewend om alles from scratch zelf te maken. Ook Alexander’s brood bak ik zelf. Als ik onderstaande spullen in mijn voorraadkast heb staan dan weet ik dat ik altijd brood, bolletjes, pannenkoeken, cake, cakejes, muffins, pizza en ga zo maar door kan bakken.

Schär mix B voor gistdeeg (brood)
Schär Mix C voor bakpoeder beslag (cake en koek)
Schär Mehl voor pannenkoeken en pizzabodem
En nee, ik word niet gesponsord (helaas).

Dit meng ik door MixB voor brood:
Schär Brot Mix dunkel
Maismeel, je kunt er ook tortilla’s van bakken of polenta van koken
Quinoavlokken, ook voor koekjes en muffins
Boekweitmeel, ook voor poffertje en pannenkoeken
Fiberhusk om het minder kruimelig te maken en bakkerszout
Xanthangom om koek en cake beter te binden, minder kruimelig te maken

en verder
Gist,vanillesuiker en bakpoeder, koekkruiden
Rijstemeel van de toko voor het bestuiven van het aanrecht
Maïzena om sauzen te binden en koekjes te bakken
Van rijstemeel en maïzena kun je ook pannenkoeken bakken. Het is veel goedkoper maar ze worden iets harder, minder makkelijk op te rollen.
Gemalen kokos
Amandelmeel, is erg lekker cake en koekjes van amandelmeel zijn niet droog, omdat het vrij vet is, en heerlijk van smaak. Amandelmeel schijnt ook nog gezond te zijn, het is in elk geval erg voedzaam. Het is goedkoper om in een Turkse of Marokkaanse winkel hele amandelen te kopen en zelf te malen in bv een koffiemolen. Ik meng het vaak met een ander meel om het wat luchtiger te maken.

Dit gebruik ik nooit:
Zoete rijstemeel, beslag van (zoete) rijstemeel rijst slecht en cake van rijstemeel is erg droog.
Kikkererwtenmeel, sojameel en tapioca.
Van tapioca kun je Braziliaanse kaasbroodjes maken. Het recept is erg makkelijk en tapioca is niet duur. Ik wou dat ik ze lekker vond maar de smaak van tapioca kan ons niet bekoren.

 

 
 
 
 
 

5 thoughts on “Mijn glutenvrije keukenkast.

 1. Hoi,

  sinds kort eet ik glutenvrij en vind het dan ook erg leuk om blogs te lezen, ik zag hier staan dat je ook zelf bolletjes maakt voor je zoon. Heb je daar misschien ook een recept van?

  Alvast bedankt,

  Groeten Esther

 2. de verschillende melen van Schar zijn iets anders gemixt en gemalen.
  Zoals het er al staat:
  mix B is het meest geschikt voor gistdeeg (brood) en hartig
  Mix C voor bakpoeder beslag (cake en koek) en zoet
  Mehl voor pannenkoeken en pizzabodem (neutraal)
  Maar ik gebruik ook wel een B als ik geen C meer in huis heb bijvoorbeeld. Het kan best maar ik merk wel verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.