Glutenvrije muffins op internet

Toen de kinderarts voor het eerst het vermoeden coeliakie uitsprak was ik zo geschrokken dat ik er geen informatie over durfde op te zoeken op internet. Ik was bang voor overspannen en onbetrouwbare verhalen over het leven dat me te wachten stond met een glutenvrij kind. Ik stak liever nog even mijn kop in het zand in de hoop dat de diarree, de bolle buik en het energiegebrek vanzelf zouden over gaan.
Op een avond belden mijn schoonouders mij op om te zeggen dat het op internet best meeviel met wilde verhalen over coeliakie. Sinds die avond ben ik begonnen met lezen op glutenvrije sites. Ik ben er niet meer mee opgehouden, er is een wereld voor me open gegaan. Er is een grote glutenvrije gemeenschap op internet met veel mensen die deskundig en betrouwbaar schrijven op websites, fora en weblogs.
Ik vind het leuk om op glutenvrije sites te lezen. Het Coeliakie forum is mijn favoriete Nederlandse site en dan vooral het sub-forum Kinderen met Coeliakie. Je vindt er veel betrouwbare informatie en goede tips. Ook buitenlandse fora hou ik bij. Het Duitse forum lees ik bijvoorbeeld als ik maar Duitsland op vakantie ga. Ik vind het enorm geruststellend dat de onderwerpen, tips en adviezen op de Duitse, Engelse en Amerikaanse fora grotendeels hetzelfde zijn: waar kun je goed uit eten, hoe ga je om met de diagnose en reacties van anderen, recepten en tips voor een glutenvrij huishouden.
Ongeveer een jaar geleden heb ik de wereld van de weblogs ontdekt. Geweldig, en dan twitteren al die bloggers er ook nog op los waardoor ik nog meer nieuwe sites, blogs, artikelen en recepten ontdek.
De afgelopen week leek het of de hele glutenvrije internet gemeenschap aan het muffins bakken was. Tsja, dan krijg ik daar dus ook zin in. Zin om ze te bakken en te eten. Ik had al een poos geen echte muffins meer gebakken. Een goede muffin is niet al te zoet en niet al te luchtig en behoorlijk voedzaam. Het is eigenlijk een ontbijt en bevat vaak noten en/of fruit. Deze muffins zijn weer met amandelmeel. Dit is een basisrecept, je kunt noten en (gedroogd) fruit naar smaak toevoegen. Denk aan gedroogde abrikozen, vijgen, dadels, cranberries en walnoten, hazelnoten of stukjes chocolade.

glutenvrije muffins
glutenvrije muffins

Muffins van Amandelmeel
200 gram amandelmeel
75 gram rijstmeel
75 gram kristalsuiker
1 theelepel bakpoeder
50 gram gesmolten boter
1 dl yoghurt
2 eieren

Verwarm de oven voor op 175 ˚C en vet een muffinvorm voor 12 muffins in . Meng de droge ingrediënten in een kom. Meng de boter, eieren en yoghurt in een andere kom. Roer door elkaar heen met een pollepel tot het een dik beslag is. Vul de vorm met het beslag. Na 20 minuten in de oven zijn de muffins klaar.

2 thoughts on “Glutenvrije muffins op internet

  1. Hallo, ik kom via google op jouw blog terecht, op zoek naar glutenvrije recepten. Mijn schoonzusje is glutenvrij en zelf ben ik suiker, koemelk en tarwevrij, dus genoeg uit te proberen! Kun je me zeggen welke bakpoeder je gebruikt? Is gewone bakpoeder ook glutenvrij, of alleen wijsteenbakpoeder? Dat zou ik graag willen weten, hopelijk kun je me hiermee uit de brand helpen! groetjes van Lupineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.