Onze arts #wijbloggenglutenvrij

Het is vandaag de geboortedag van Dr. Willem Karel Dicke. De Nederlandse arts die coeliakie heeft ‘ontdekt’. Op de 15 van elke maand bloggen wij altijd met een groep glutenvrije bloggers over 1 onderwerp. Vandaag is het Dr Dicke’s 110e geboortedag en ter ere daarvan bloggen wij over de medische kant van coeliakie.

Voor veel mensen met Coeliakie gaat er aan diagnose een lange weg vooraf met vage en niet-begrepen klachten. Mijn moeder bijvoorbeeld heeft jaren gekwakkeld met haar gezondheid en heel wat artsen gezien voor er bij haar coeliakie werd vastgesteld. Ze liep al bij een maag-, lever-, darmspecialist die zei: “Tsja, ik zou er zelf niet aan coeliakie gedacht hebben maar als uw kleinzoon het heeft is het wel de moeite waard om u te testen.”

Met Alexander hebben wij geluk gehad. Onze huisarts verwees hem meteen door naar een kinderarts omdat zij zijn klachten vreemd vond en mijn onrust serieus nam. De arts-assistent die hem aanvankelijk onderzocht op de kinderpoli herkende meteen zijn symptomen. “Ogenblikje”, zei hij, “ik haal er even iemand bij.”

Mijn hart zonk in mijn schoenen toen hij terug kwam in de behandelkamer met een serieus uitziende, duidelijk seniore kinderarts, Dr H. Als er een zwaargewicht je behandelkamer in komt lopen dan weet je dat er echt iets aan de hand is. Met trillende knieën hoorde ik haar het vermoeden coeliakie uitspreken. Ik had geen idee waar ze het over had.

Nu komen wij elk jaar een keer bij Dr H. op controle. Alexander wordt gewogen, gemeten en geprikt en het gaat prima met zijn gezondheid. Hij heeft de groeiachterstand die hij voor zijn diagnose heeft opgelopen nog niet ingehaald maar wat hij tekort komt in de lengte maakt hij met spierballen goed. celiac_disease_willem_karel_dicke_thumbCreatief Glutenvrij

One thought on “Onze arts #wijbloggenglutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.