Onze keuken

Met een nieuwe baby in huis doet ook de kraamverzorgende haar intrede. Zij zorgt voor baby en moeder, doet licht huishoudelijk werk en zorgt daarnaast voor de rest van het gezin.
Dat laatst baarde me wel enigszins zorgen. Het glutenvrije dieet is niet alleen een kwestie van zelf brood bakken en gekke koekjes maar vooral ook van strenge regels wat betreft hygiene om kruisbesmetting te voorkomen. Inmiddels is het voor ons een tweede natuur geworden en het heeft wel een jaar gekost om dat volledig in de vingers te krijgen dus voor iemand die niet met het dieet bekend is zal het lastig zijn.
Gelukkig is het grootste gedeelte van onze keuken geheel glutenvrij. Ontbijt, snacks en avondeten doen we met Alexander’s dieet mee. Het enige wat wij wel eten is glutenvol brood.
Om te beginnen hebben we veel dubbel en het steekt erg nauw wat waarvoor gebruikt wordt. Zo hebben we aparte broodplanken voor glutenvrij brood en glutenbrood, beide van plastic zodat ze in de vaatwasser kunnen. Er is een apart glutenvrij broodmes om het brood mee in snedes te snijden en twee broodroosters. We hebben twee kuipjes margarine en twee stukken kaas in de koelkast. Overal plak ik etiketten op waarop staat of het glutenvrij is of niet.
Potten pindakaas, chocopasta en dergelijke zijn allemaal glutenvrij, als ik er een glutenboterham mee smeer gebruik ik er een lepel of apart mes voor dat de boterham niet aanraakt.
Dagelijks worden alle hand-, vaat-, en theedoeken vervangen.
Glutenvrij komt eerst: als ik iets afwas met de hand doe ik eerst de glutenvrije spullen, zoals Alexander’s broodtrommel, en daarna de rest. Als ik boterhammen maak smeer ik eerst de glutenvrije.
Al die kleine, maar o zo belangrijke gewoontes, hoe maak je die duidelijk aan een kraamverzorgster die je huis binnenkomt op het moment dat je net een baby heb gebaard? Je hebt dan wel iets anders aan je hoofd. Maar je moet er wel iets mee, ik moest niet denken aan broodkruimels in de pindakaas en daarna een zieke zoon.
Uiteindelijk heb ik een brief gemaakt en die in de keuken neergelegd. De brief is gebaseerd op de brief aan school die je kunt downloaden van de website van de Nederlands Coeliakie Vereniging.

Daarin staat wat coeliakie inhoudt en in hoofdlijnen wat wel en niet mag wat betreft eten en hygiëne.

Wij hebben het enorm getroffen met onze kraamverzorgster Paulien. Niet alleen was ze geweldig als kraamverzorgster, ze nam het dieet serieus en er is niks fout gegaan in de keuken. Een keer heeft ze uit gewoonte beschuit met muisjes aangeboden aan visite maar omdat die niet in huis waren kon dat geen kwaad!

One thought on “Onze keuken

  1. Oh dat is slim, van die brief!
    Ikzelf heb coeliakie en heb voor de geboorte van mijn dochter flink in de rats gezeten hoe ik dit duidelijk kon maken aan de kraamverzorgster. ‘Gelukkig’ hebben we de hele kraamperiode in het ziekenhuis doorgebracht, en was mijn dieet geen probleem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.