Glutenvrije kniepertjes voor Oud en Nieuw

Glutenvrije kniepertjes

Alexander is vandaag ziek dus ik ga geen oliebollen bakken vandaag. Dat is best jammer want het recept dat ik heb is erg lekker en niet van echt te onderscheiden.

Gelukkig heb ik deze week al kniepertjes gemaakt. Dat hoort ook bij de jaarwisseling. In noord Nederland is het traditie om kniepertjes te bakken voor het oude en nieuwe jaar. Volgens de traditie worden ze in december plat gemaakt en in het nieuwe jaar als rolletje. De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen. Op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar.

Mijn oma komt uit Groningen zij bakte in december altijd beschuittrommels vol kniepertjes voor de hele familie. Ik las op het coeliakieforum laatst een recept voor kniepertjes en toen herinnerde ik me opeens weer precies de smaak van mijn oma’s koekjes. Ik voelde een acute behoefte om ze ook te maken en dan glutenvrij.

Het recept heb ik glutenvrij gemaakt door simpelweg het glutenbloem te vervangen door glutenvrij. Het werden perfecte kniepertjes die net zo smaken als die van mijn oma.

Voor degenen die wel vandaag oliebollen willen bakken voeg ik het recept toe. In het recept voor oliebollen gaat fiberhusk. Dat zorgt ervoor dat het deeg veerkrachtig wordt en is nogal onmisbaar in dit recept. In het recept van de kniepertjes gaat xanthangom. Dat zorgt ervoor dat de koekjes knapperig en stevig worden. Als je geen xanthan in huis hebt is dat niet zo’n ramp.

Glutenvrije Kniepertjes
Ingrediënten:
200 gram suiker

125 gram gesmolten boter
1 ei
250 gram glutenvrij bloem
theelepel xanthangom

Benodigdheden: wafelijzer

Bereiding:
Los de suiker in 1.5 dl verwarmd water op en meng de boter in het suikerwater. Zeef de bloem en roer er het losgeklopte ei en – in gedeelten – het suikermengsel bij zodat een glad deeg ontstaat. Laat het deeg afgedekt een uurtje rusten.

Verhit een rond, plat wafelijzer flink en vet het in. Leg een bolletje deeg ter grootte van een stuiter in het midden van het ijzer, knijp het ijzer dicht en bak aan beide kanten in 1 tot 2 minuten op halfhoog vuur gaar.

Leg het net gebakken kniepertje weg om af te koelen of – om rolletjes of oubliehoorntjes te maken – wikkel het nog zachte kniepertje rond bv. de steel van een houten pollepel en laat het afkoelen.

Glutenvrije oliebollen

Ingrediënten:
500 gram glutenvrij bloem (Schar mixC)
1 ei
10 gram gist
1 eetlepel fiberhusk
5 deciliter warm/lauwe melk
1/4 liter sprankelend bronwater (Spa rood)
snuf zout

Bereiding:
De fiberhusk met zout in kwart liter spa zetten.
De melk lauw maken en de helft in een mengkom gieten. Voeg nu ook de bloem samen met de gist erbij. Daarna het ei de rest van melk toevoegen en mixen met mixer met deeghaken.
Voeg als laatste het fiberhusk , zout en water mengsel toe.
Nogmaals goed mixen daarna goed afdekken en 1 uur laten rijzen op een warme plaats.

De olie na een uur verwarmen op 180 ˚C, bak de oliebollen in 5 tot 8 minuten gaar.

10 thoughts on “Glutenvrije kniepertjes voor Oud en Nieuw

 1. Hallo glutenvrijemama,

  kunnen de knieperties ook in een kniepertjesijzer (zo’n dubbele die je dichtknijpt) worden gebakken?

  Groetjes,
  Esther (met een glutenvrije dochter)

 2. Dank voor je antwoord! Dan heb ik nog een vraag: wat voor bloem gebruik jij meestal? Ik heb nu thuis alleen broodmix, maar ik weet niet of dat geschikt is.

 3. “voor bakken met gist gebruik ik mixB”, maar in je recept voor oliebollen staat MixC. Welke bedoel je nu? (groet van een nieuwbakken ‘mama van een glutenvrij kindje’)

 4. Dag Annemiek,

  Ik heb vanmiddag de oliebollen gebakken. Ze zijn goed gelukt qua structuur enz, maar de smaak valt een beetje tegen. Misschien heb ik een te klein snufje zout gebruikt, of is het wellicht ook een idee om er suiker aan toe te voegen? Of kan je dan beter geraspte appel oid toevoegen? Heb jij zo iets al eens geprobeerd?

 5. Wat een fijne recepten! Vandaag beide getest en helemaal enthousiast erover, zowel de oliebollen als de rolletjes/kniepertjes. Dankjewel voor het delen.

  Ik heb ook nog een vraag, wij hebben voor bloem een recept voor andere kniepertjes, die zijn harder en niet te rollen. Dat deeg is kneedbaar, dus niet zo vloeibaar als dit beslag. Weet je of daar ook een glutenvrije versie van bestaat?

  En een fijne jaarwisseling voor iedereen!

 6. Dank je wel voor dit heerlijke kniepertjes recept! Het is bij ons thuis al jaren de traditie om deze wafeltjes te bakken op oudjaarsavond. Na afgelopen jaar de diagnose coeliakie te hebben gekregen dacht ik dit te moeten gaan missen, maar niets in minder waar. Met een beetje anijssuiker toegevoegd was er geen verschil te proeven met ons oude recept en de rolletjes waren mooi krokant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.