Vandaag gaan we een beetje off topic. Geen post over glutenvrij koken of opvoeden maar een blog over bloggen. Ik blog nu al vijf jaar maar pas het laatste half jaar heb ik mij meer in het bloggen verdiept, daarvoor deed ik eigenlijk maar wat. Sinds januari pak ik het wat serieuzer aan, ik blog niet meer gratis bij blogspot maar ik heb een eigen domeinnaam geregistreerd die ik laat hosten.
Sinds ik serieuzer blog spreek ik vaker met mensen over bloggen en heb ik ook bekenden aangestoken met het blogvirus. Daarom vertel ik in dit artikel over mijn eigen ontdekkingsreis door blogland, welke keuzes ik heb gemaakt en waarom.
Als je start met een blog sta je meteen voor een aantal keuzes. Waar ga je over bloggen, welk content management systeem kies je, ga je gratis bloggen of registreer je een eigen domeinnaam en waar ga je dan je blog hosten.
glutenvrijemama.nl gaat over glutenvrij koken en opvoeden, het is een zogenaamde niche blog, een blog over een begrensd, vrij klein onderwerp. Voor ik begon heb ik daar nooit zo over nagedacht. Ik wilde gewoon mijn ervaringen als glutenvrije mama delen. Toch ben ik nog steeds tevreden met het onderwerp en de naam van deze blog. Het is handig om te schrijven over een onderwerp dat dicht bij je staat en dat met je mee kan groeien. Ik ben ook wel eens een blog begonnen over een onderwerp dat me minder na stond. Na de eerste paar blogjes lukte het mij niet meer om nieuwe onderwerpen te verzinnen. Voor glutenvrije mama blijven de onderwerpen zich aandienen.
Content management systeem
Het CSM is het programma waar je blog op draait. Ik ben glutenvrije mama begonnen op blogspot (Blogger). Blogger is is gratis en het is vrij makkelijk. Je hebt dan wel een blognaam met de toevoeging .blogspot.com (glutenvrijemama.blogspot.com). Toen ik begon met bloggen draaiden de meeste blogs op Blogger en ik was er lang tevreden mee. Opeens merkte ik dat veel blogs er veel beter uit begonnen te zien, zij gebruikten meestal het CSM WordPress. Mijn blog stak vergeleken daarbij erg amateuristisch af.
Sinds januari draait mijn blog ook op WordPress.
Er zijn twee versies van WordPress, de .com en de .org variant.
wordpress.com is gratis, je blognaam heeft dan de toevoeging .wordpress.com (glutenvrijemama.wordpress.com). wordpress.com ziet er mooier uit dan Blogger en je hebt iets meer mogelijkheden.
Een wordpress.org blog kun je gebruiken als je je blog laat hosten, dat wil zeggen dat je een domeinnaam registreert. Dat kost geld. Het voordeel van een .org blog is dat je plug-ins kunt toevoegen aan je blog. Plug-ins zijn elementen die je toevoegt aan je blog om het extra functies te geven.
Blog starten
Ik had dus een Blogger blog, glutenvrijemama.blospot.com, en wilde graag een eigen domeinnaam, glutenvrijemama.nl. Daarvoor moest ik vier stappen zetten. Als je nog geen blog hebt dan kun je stap vier overslaan.
Een host zoeken een daar een abonnement afsluiten
Bij de host een domeinnaam registreren
Een WordPress blog openen
Mijn blogger blog overzetten naar mijn nieuwe blog
Er zijn veel aanbieders die blogs hosten en waar je een domeinnaam kunt registreren. Na een rondje googlen een vraag op een blogforum koos ik voor een abonnement bij Antagonist. Hier heb ik een pakket van een jaar hosten en een eigen domeinnaam en een aantal emailadressen. Tot nu toe bevalt mij dit goed.
Op de site van Antagonist staat een duidelijk stappenplan dat ik volgde voor het opzetten van mijn nieuwe blog. Hier vond ik ook een handleiding voor het overzetten van mijn oude blog naar mijn nieuwe.
Het overzetten vond ik heel erg spannend, alle artikelen van bijna vijf jaar bloggen bij Blogger en alle reacties van lezers werden na een druk op de knop in een paar minuten overgezet.
Daarna was ik nog wel vrij lang bezig om mijn oude berichten netjes te maken en aan te passen aan de nieuwe lay out.
Template en plug-ins
Als je een blog opent kun je veel tijd besteden aan het uiterlijk van je nieuwe blog. Je start met het uitzoeken van een template. Een template is het sjabloon voor het ontwerp van je blog. WordPress en Blogger hebben veel gratis templates, het is erg leuk om daar in rond te neuzen. Je kunt voor WordPress ook templates kopen. Ik heb daar geen ervaring mee.
Je kunt je blog daarna aanvullen met plug-ins, zo heb ik een plug-in om spam tegen te houden, een plug-in voor de deelbuttons voor Facebook, Twitter en Pinterest. Voor het overzetten van mijn Blogger blog naar WordPress heb ik ook een plug-in gebruikt.
Geld verdienen
Je kunt geld verdienen met bloggen. Als je je er een beetje voor inzet kun je gesponsorde artikelen schrijven, reclames plaatsen en doen aan affiliatie marketing (Google maar eens). Soms wordt ik benaderd door bedrijven die mij een doos met gratis producten willen opsturen waar ik dan een recensie over kan schrijven.
Ik doe dat meestal niet. Niet omdat ik er morele bezwaren tegen heb maar omdat ik het er vaak Spaans benauwd van krijg dat ik een verplichting aanga.
Het is best leuk om een doos havermout of een zak snoep te krijgen en te proeven maar ik heb er dan zo’n hekel aan om verplicht een recensie te schrijven. Ik heb gelukkig een goede baan dus voor het geld hoef ik niet te bloggen. Die goede baan geeft mij al genoeg stress, deadlines en verplichtingen. Bloggen is voor mij een hobby die ik in alle vrijheid wil doen.
SEO
Als je geld wilt verdienen met bloggen dan is het belangrijk dat je veel bezoekers trekt maar ook als je hobby-blogt, zoals ik, wil je graag gelezen worden. Er zijn allerlei manieren om lezers naar je blog te trekken. Je blog aantrekkelijk maken voor Google is een van de belangrijkste. Je kunt veel lezen over Search Engine Optimalization, hoe je ervoor zorgt dat je blog goed wordt gevonden door zoekmachines.
Ik gebruik hier tegenwoordig zelfs een plug-in voor (Yoast) die bij elk artikel tips geeft over het aantrekkelijk maken van de blog voor zoekmachines.
Google analytics
Het analyseren van het verkeer op je blog kan met Google Analytics en Google Webmaster. Je koppelt je blog aan deze programma’s en je krijgt een lawine aan gegevens waaronder het aantal bezoekers per dag, maand, jaar, welke pagina’s bezocht werden en hoe lang er op een pagina werd gelezen.
Social media
Een hele goede manier om bezoekers naar je blog te trekken is om social media in te zetten. Maak een Pinterest, Facebook, Twitter, Instagram en Tumblr account aan voor je blog en laat de wereld weten dat je een nieuw artikel hebt gepubliceerd. Maak daarbij slim gebruik van hashtags en spam je blog ook eens in een facebookgroep. Via Google Analytics kun je dan weer zien via welke kanalen je lezers binnenkomen.
Blogs over bloggen
Het leuke van bloggen is dat je het jezelf kunt leren. Als je een vraag hebt dan tik je het in bij Google en het antwoord rolt er vanzelf uit. Ik heb erg veel geleerd van de Nederlandse blogs over bloggen blogtrommel.nl en blogaholic.nl. Deze blogs geven technische uitleg in begrijpelijke taal over het opzetten en onderhouden van blogs. Veel van de bovenstaande kennis heb ik opgedaan door het lezen van blogtrommel en blogaholic en voor het daadwerkelijke uitvoeren van mijn tips wil ik jullie ook naar hen verwijzen.
Ik leer veel over bloggen door het lezen van andere blogs. Via Bloglovin’ volg ik alle Nederlandse glutenvrije blogs en veel buitenlandse, ik lees ‘gewone’ foodblogs en een aantal lifestyle blogs. Andere blogs inspireren mij en geven mij ideeën voor onderwerpen. Ik bekijk ze goed; hoe zien de foto’s er uit, hoe is het ontwerp en de indeling en hoe wordt er reclame gemaakt.