Marokkaanse kip met groene olijven en gekonfijte citroen.
Ken je die ouders die opscheppen dat hun dreumes werkelijk alles eet? Geen problemen aan tafel bij dit gezin met een kind van anderhalf, alles gaat erin, worst, olijven. Nee hoor, zolang je maar alles aanbiedt eet hun kind alles.
Ik krijg dan altijd een onbedwingbare neiging om met mijn ogen te rollen. Wacht maar, denk ik dan. De dreumes die nu nog zo fijn alles meehapt is over een paar maanden een peuter met een eigen wil die alleen nog maar appelmoes wil eten. Het wordt heus nog wel eens oorlog aan tafel daar.
Zo ging het in elk geval bij ons en veel van onze vrienden. Toch ben ik altijd zo gewoon mogelijk blijven koken en alles blijven aanbieden. En hoewel het niet zonder slag of stoot is gegaan eten onze kinderen best veel. Zo ook deze Marokkaanse kip met gekonfijte (gepekelde) citroen, groene olijven en koriander.
Het is een ideaal gerecht voor als je met Pasen voor veel mensen kookt. Het heeft een frisse en lente-achtige smaak door de koriander. Favoriet bij kinderen vanwege de malse kippenpootjes en je maakt indruk op je volwassen vrienden en familie vanwege de lekkere saus met olijven en koriander. Je kunt het ’s middags al maken zodat je niet veel in de keuken hoeft te staan als je gasten er zijn en het recept laat zich makkelijk verdubbelen..
Je zou natuurlijk best de koriander kunnen vervangen voor peterselie en de gekonfijte citroen voor gewone en de olijven weglaten of op de rand van je bord laten liggen. Daar bemoei ik me verder niet mee…
Ingrediënten
(voor 4/5 personen)
2 grote tenen knoflook, geraspt
1 theelepel gemalen komijn
1 stukje verse gember van ca 3 cm, geraspt
1 citroen
1½ kg drumsticks of kipkarbonades
2 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
1 potje of blikje groene olijven, ontpit (400 gram)
1 gepekelde citroen (potje Marokkaanse winkel)
1 bos verse koriander, fijngesneden
Voorbereiden
Meng de knoflook, gember, geraspte citroenschil, sap van een halve citroen, komijnpoeder en olie tot een marinade. Wrijf hier de kip mee in en zet, afgedekt met plasticfolie, minimaal een uur staan op een koele plaats zodat de smaken in het vlees kunnen trekken.
Bereiden
Verhit de olie in een stoofpan en fruit hierin al roerend op een vrij laag vuur de ui tot de stukjes zacht en geurig zijn. Leg de stukken kip en olijven erbij en voeg zoveel water toe dat de kip net onder staat. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en stoof de kip op een laag vuur 50-60 minuten, of tot het vlees gaar is.
Neem de stukken kip uit de pan en ontvel de kip. Ik haal het vlees van de kippenbouten en karbonades maar laat de drumsticks wel intact voor de kinderen. Laat, terwijl je dit doet, de saus inkoken. Voeg er eventueel een eetlepel maïzena aan toe om tot een enigszins lobbige saus te komen.
Hak de gekonfijte citroen in zeer kleine stukjes en voeg met de kip toe aan de saus. Breng op smaak met zout en laat het nog even doorwarmen. Strooi vlak voor serveren de koriander over het gerecht.
Serveer met rijst of quinoa. Lekker met een kikkererwtsalade.
Ziet er lekker uit!
Onze dreumessen aten ook alles. Als peuter aten ze niets meer, met geluk een hapje pasta (zonder saus). Gelukkig eten ze nu als (bijna) kleuter weer bijna alles!
Ziet er al weer heerlijk uit, en toepasselijk voor Pasen 😀 De Paas kip in de soep.
Krijg zo wel inspiratie van iedereen.
Hele fijne Pasen!!