Toen ik een recept tegenkwam voor pasta met zalm, tomaten en room Mirjam’s site Ik Ben Glutenvrij wist ik gelijk dat ik dat een keertje ging maken. Met room en zalm maak je namelijk alles lekker, het is makkelijk en toch kun je het ook met goed fatsoen je bezoek voorzetten. Het komt dus goed uit dat ik in de grote glutenvrije foodblogswap iets van Mirjam mocht uitzoeken om na te maken.
Bij een foodblogswap koken foodbloggers recepten van elkaar na. Dat doen wij glutenvrije bloggers ook af en toe. Vorige keer maakte de glutenvrije bagels van Bakers and Fakers na. Deze keer dus Elizabeth’s zomerse spaghetti met zalm van ikbenglutenvrij.nl
Ik neem aan dat iedereen die wel eens een glutenvrije blog leest de site van Mirjam kent. Zij schrijft haar blog al al heel lang en is ook erg actief op allerlei glutenvrije fora en facebookgroepen. Mirjam publiceert niet heel veel recepten maar deelt veel informatie over coeliakie en blogt over het glutenvrije leven.
Eigenlijk swap ik heel vaak recepten met bekenden, niks leukers dan over bakken en koken te praten en recepten uit te wisselen, met collega’s bijvoorbeeld. Daarom kook ik regelmatig gerechten waarbij ik dan denk: dit is de preitaart van Derk, de cake van mijn moeder, de Turkse salade van Martin of de linzensalade van Sylvia. Het recept voor pasta met zalm van Mirjam had zij weer van haar vriendin Elizabeth geleerd. Elisabeth maakte het met gerookte zalm en rauwe tomaten.
Aangezien mijn meisjes niet van gerookte zalm houden maar wel van zalmfilet gebruikte ik dat. Daarnaast heb ik het zomerse recept een beetje naar de herfst getrokken door de tomaatjes te roosteren met knoflook.
Glutenvrije spaghetti met zalmfilet, geroosterde tomaatjes, bieslook en room
400 gram glutenvrije spaghetti
200 gram crème fraîche
1 bos bieslook
500 gram cherrytomaatjes
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
400 gram zalmfilet in blokjes
Doe de tomaatjes in een ovenschaal. Hussel de olijfolie en uitgeperste knoflook erdoorheen. Rooster de tomaatjes ca 10 minuten onder de gril. Bak intussen de zalm in blokjes zachtjes gaar in een koekenpan. Leg de zalm bij de tomaatjes en knip hier de bieslook over uit. Laat staan om een beetje af te koelen en de smaken op elkaar in te laten trekken.
Kook de spaghetti gaar in een ruime pan met water. Kijk op het pak voor de kooktijd, dat kan per merk verschillen. Ik vind de spaghetti van Schar het lekkerst.
Als de spaghetti gaar is giet je hem af. Roer de room er voorzichtig doorheen. Schep de spaghetti op de borden en verdeel de tomaten en de zalm eroverheen.
Leuk Annemiek, ziet er lekker uit!