Deze weken worden er op basisscholen weer volop pepernoten gebakken door de leerlingen. Dat is natuurlijk een hele leuke activiteit, en nog leerzaam ook. Maar je kunt als glutenvrije ouder wakker liggen van het rond stuivende meel, de gluten kruimels en de verleiding voor je kind om ook een hapje deeg of glutennoot te proeven. In dit artikel geef ik je vier manieren waarop je kind kan meedoen aan het pepernoten bakken in de klas.
Als glutenvrije ouder heb je waarschijnlijk aan het begin van het schooljaar al een gesprekje gevoerd met de leerkracht van je kind over het glutenvrije dieet. De leerkracht heeft toen plechtig beloofd je te infomeren als er iets gegeten of gebakken zou worden in de klas. Als je geluk hebt dan weet hij/zij dit nog maar het onderwijs is druk en hectisch, zeker rond Sint en kerst, dus het kan geen kwaad om nog eens naar school te mailen met de vraag of er nog december activiteiten zijn waar gluten een rol zullen spelen.
Ik weet dat veel ouders hun kind liever thuis houden als zij weten dat er gluten pepernoten gebakken gaan worden in de klas. Dat is niet nodig want er zijn verschillende manieren waarop je kind toch kan meedoen met de klas.
0) Zorg voor een voorraadje glutenvrije pepernoten in de klas.
Geef vanaf dat Sint weer in het land is een paar zakjes met glutenvrij Sint lekkers af in de klas. Je weet nooit wanneer er spontaan pepernoten worden gebakken of uitgedeeld. Misschien deelt een jarige klasgenoot wel pepernoten uit. Zo kan je kind lekker mee eten. Ik kocht uitdeel-zakjes bij Xenos en vulde die met een handje pepernoten van Consenza in een boterhamzakje en wat chocolade. Ik gaf drie van deze zakjes aan de juf van Alexander.
1) De hele klas bakt glutenvrij.
Jij overlegt met de leerkracht welk glutenvrij meel het beste gebruikt kan worden en je geeft bijvoorbeeld dit recept voor glutenvrije pepernoten. Zo is het rond stuivende meel gewoon veilig en kan je kind lekker mee eten van de vers gebakken pepernoten.
Voordeel: De ingrediënten zijn glutenvrij
Nadeel: Je hebt de kruisbesmetting niet onder controle. Hoe schoon zijn de oven en alle keukenspullen op school?
2) Je kind bakt met handschoentjes
Je kind bakt gluten pepernoten met de rest van de klas en draagt daarbij latex handschoentjes. Na het bakken wast hij twee keer zijn handen en eet zijn zelf meegenomen glutenvrije pepernoten in de klas.
Voordeel: je kind doet gewoon mee met de rest van de groep
Nadeel: je kind en/of de leerkracht moeten zich bewust zijn dat de ingrediënten niet glutenvrij zijn. Beetje oppassen dus.
3) Je kind bakt met eigen deeg
Om de kruisbesmetting binnen de perken te houden kun zelf thuis, van te voren glutenvrij deeg kneden en dit meegeven. Als dat verder niet in aanraking komt met de rest kan je kind lekker verse pepernoten mee eten.
Voordeel: je kind doet gewoon mee en weinig kans op kruisbesmetting
Nadeel: mogelijk vieze oven en je moet op tijd weten dat je deeg moet voorbereiden.
4) Je kind bakt niet maar heeft andere taak
Om je kind helemaal niet in aanraking te laten komen kan het ook een andere taak krijgen. Foto’s maken van het bakfestijn bijvoorbeeld. Na afloop eet het zijn eigen pepernoten die jij al half november in de klas hebt afgegeven.
Voordeel: heel veilig
Nadeel: je kind bakt niet mee en vindt dat misschien jammer.
Optie drie vind ik een hele goede maar wij kiezen voor optie twee, je zag het misschien al aan de foto. Helaas ben ik niet altijd van te voren op de hoogte van het pepernoten bakken en de handschoentjes hebben ze op school op voorraad.
Optie twee lijkt misschien vooral geschikt voor iets oudere kinderen maar is dat ook voor kleuters die zich al bewust zijn van hun dieet. Alexander heeft coeliakie sinds hij twee is en was in groep twee dus al gewend om voorzichtig om te gaan met gluten.
En als het dan toch misgaat?
Mocht je kind toch ziek worden van het pepernoten bakken in de klas dan mag je best een beetje stampei maken.Houd je kind een dagje thuis en spreek de leerkacht over het belang van het glutenvrije dieet en een veilig omgeving voor je kind.
One thought on “Pepernoten bakken op school (met een glutenvrij kind)”