Proeven & Ruiken

Alexander neemt op school op drie vrijdagmiddagen deel aan een keuzecursus. De kinderen hebben een keuze kunnen maken tussen  verschillende cursussen zoals fotograferen, gedichten lezen en schrijven, fietsen repareren, slopen en bouwen en nog veel meer. Ze volgen drie vrijdagmiddagen de cursus van hun keuze en op de derde vrijdagmiddag mogen de ouders komen kijken naar wat ze hebben gedaan.

Ik vind het ontzettend leuk dat de leerlingen meer leren dan de traditionele schoolvakken. Ik schrok alleen wel een beetje toen Alexander vrijdagmiddag thuis kwam met de mededeling dat hij net een keuzecursus Ruiken en Proeven had gevolgd.

Zijn vriendje dat bij ons speelde lag in een deuk: “Hahaha, Alexander moet naar Ruiken en Proeven en hij mag bijna niks eten.”
Zelf was het vriendje, net zo’n lekker wild jongetje als Alexander, ingedeeld bij de cursus ‘Gedichten’. Daar hebben we smakelijk om gelachen met ons drieën. Alle jongetjes uit de klas bleken zich te hebben ingeschreven voor Slopen en Bouwen. Dat was natuurlijk snel vol.

Mijn eerste reactie was om een mail naar de school te sturen en te vragen (lees: eisen) dat Alexander snel zou worden overgeplaatst naar de cursus van zijn eerste keus. Ik heb het niet gedaan.

Eigenlijk vindt Alexander de cursus wel leuk. Bovendien is het voor hem een mooie manier om meer verantwoordelijk te nemen over zijn eigen gezondheid. Hij moet toch gaan leren om zelf op zijn voeding te letten en waar kan dat beter dan in de veilige omgeving van zijn school?

Hij had tijdens de eerste cursusmiddag afgelopen vrijdag ook al heel goed opgelet wat hij wel en niet mocht eten. Toch kan ik het niet laten om een mail naar de school te sturen. Niet om te eisen (ik bedoel: vragen) hem over te plaatsen naar Slopen en Bouwen, maar om de cursusleider informatie te geven over glutenvrij eten.

Beste meester M,

Ik schrijf deze mail naar aanleiding van de indeling van de keuzecursus. Mijn zoon Alexander,hij zit in groep 5b, is ingedeeld bij de cursus Ruiken & Proeven.
Alexander vindt de cursus leuk maar ik vind het belangrijk dat degene die de cursus geeft weet dat Alexander coeliakie heeft en een streng glutenvrij dieet moet volgen.

Hieronder heb ik wat informatie samengesteld over Coeliakie en glutenvrij eten. Zou je deze mail willen doorsturen naar diegene die de keuzecursus Ruiken & Proeven geeft zodat Alexander veilig mee kan proeven? Afgelopen vrijdag is het goed gegaan met proeven maar ik vind het prettig als de cursusleider op de hoogte is van glutenvrij eten.

Zolang Alexander geen gluten binnenkrijgt is hij gewoon gezond en vrolijk. Krijgt hij wel gluten binnen, dan krijgt hij de volgende dag flinke buikpijn, diarree en is hij moe en chagrijnig.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut. Concreet betekent dit dat hij geen gewoon brood mag eten en ook geen koekjes, taart, cake, pizza en deegwaren zoals macaroni. Overal kan gluten in zitten.
Het lastige bij dit dieet is dat het kleinste spoortje funest kan zijn. Om hiervan een voorbeeld te geven: je mag niet met hetzelfde mes in de pot pindakaas waar je normale boterhammen mee besmeert, omdat er dan al een risico is dat Alexander gluten binnenkrijgt. Een ander voorbeeld is dat hij geen patat mag eten dat in frituurvet is gebakken waar ook kroketten in worden gebakken, vanwege het paneermeel.

Om besmetting te voorkomen is het belangrijk heel hygienisch te werk te gaan, glutenvrij eten mag op geen enkele wijze in contact komen met glutenbevattend eten of keukengerei dat in aanraking is geweest met glutenbevattend voedsel.

Alexander is zelf goed op de hoogte van wat hij wel en niet kan eten. Mocht je nog vragen hebben kun je natuurlijk altijd mailen.

met vriendelijke groet,

Annemiek

One thought on “Proeven & Ruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.