Quinoa- kokos- amandel- koeken

In de natuurvoedingswinkel heb ik laatst een zak quinoavlokken van de Halm gekocht. Het leek me leuk om daar eens mee te experimenteren. Ik vind gewone quinoa lekker en bij de warme maaltijd als rijst of in een salade zoals je een couscoussalade zou maken.

Quinoa is gezond, bevat veel vezels en heeft een prettige ‘bite’. De Zogenaamd Gezonde koekjes die ik bedacht heb op een bijzonder regenachtige zaterdagmiddag bestaan uit 4 gezonde en lekkere soorten meel. De gemalen amandelen en gemalen kokos geven de koekjes een zoete smaak en hebben niet dat specifieke droge glutenvrije gevoel als je erop kauwt . De boekweit en quinoa bevatten veel vezels en vullen elkaar ook mooi aan met hun nootachtige smaak.

De boter en suiker in de koekjes zijn misschien minder gezond maar maken van de koekjes wel een echte verwennerij.

Ik was benieuwd hoe de echt gezonde versie zou smaken dus maakte ik een dag later, het regende toch nog, Redelijk Gezonde Quinoa repen. Boter verving ik door een extra ei en suiker heb ik gehalveerd. De Redelijk Gezonde Quinoa repen smaken toch nog lekker, gezonder en iets saaier maar ze zijn zeer geschikt om mee naar school te geven als tussendoortje.

Zo zie je maar dat ik eigenlijk ongeschikt ben als promotor van glutenvrije snacks. Ik ontvang ze graag, zoals vorige week de NatureCrops repen. Ik proef ze en schrijf er een stukje over maar daarna raak ik geïnspireerd en verzin vervolgens drie eigen varianten.

Zogenaamd Gezonde Quinoa Koekjes

Zogenaamd Gezonde Koekjes
Voor 20 koekjes

50 gram quinoa

50 gram kokos
50 gram amandelmeel
50 gram boekweit
100 gram suiker
100 gram boter
1 ei
Verwarm de oven voor op 200 ˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de droge ingrediënten en voeg het ei toe . Kneed met de boter tot een deeg. Draai 20 balletjes van het deeg en druk plat tussen je handpalmen. De bolletjes worden zo iets dikker dan een halve centimeter. Leg op de bakplaat en bak ongeveer 30 minuten in de oven. Laat afkoelen en serveer.
Redelijk Gezonde Quinoa Repen
Redelijk Gezonde Quinoa Repen
Voor ongeveer 12 repen
50 gram quinoa
50 gram kokos
50 gram amandelmeel
50 gram glutenvrije meel
50 gram suiker
2 eieren
Verwarm de oven voor op 200 ˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de droge ingrediënten en voeg de eieren toe . Kneed tot een deeg. Rol het deeg uit op de bakplaat in een rechthoekige vorm, een halve centimeter dik. Bak ongeveer 30 minuten in de oven . Snijd de koek in repen als die nog een beetje warm is. Laat afkoelen en serveer.

5 thoughts on “Quinoa- kokos- amandel- koeken

 1. Wat een leuk blog. Ik heb je bij mijn favorieten geplaatst 🙂
  Mijn zoontje van 28 mnd heeft sinds 4 mnd celiac. Een hectische periode; weekje ziekenhuis, ik ondertussen 8 mnd zwanger van nummer 2 en woonachtig in de States, dus geen familie om de hoek.
  Nu de rust een beetje is wedergekeerd, heb ik meer tijd om me in te lezen en te experimenteren met eten.
  De markt voor gluten vrije producten is hier in de US enorm. De kans bestaat dat we op korter termijn terug gaan richting NL en ik ben benieuwd naar het aanbod daar. Ik heb wel al vernomen dat brood nog een beetje een issue is, hier kun je kiezen uit verschillende merken brood in de supermarkt en zijn er ook gluten vrije bakkerijen, dus misschien wel een gat in de markt…hihihi

  Ciao,
  Ollie

 2. Als ouder van een glutenvol kind. Nou ja, gewoon een dochter dus die wel gluten kan eten. En suiker, en pinda’s en lactose. Vind ik deze recepten echt fantastisch. Want behalve dat mijn schatje bevriend is met Alexander, komen er in haar vriendenkring nog een jongen voor die geen suiker mag (ADHD) en een neefje dat geen pinda’s veelt.
  Nou is het fijne van veel van de glutenvrijekoekjes dat ze door het gebruik van minder gangbare ingrediënten zoals kokos en amandelen bijvoorbeeld ook heel goed suikervrij te maken zijn. En als ik er dan voor zorg dat er ook geen noten in zitten dan ben ik in 1x bakken klaar voor een glute-suiker-pinda-vrij verjaarsfeestje.
  Dankdankdank hiervoor.
  Plus ik tel mijn zegeningen dat ik hier slechts rekening mee hoef te houden op feestjes. Want ik snap het dat je het als ouder niet groter wil maken dan strikt noodzakelijk. Zo’n dieet is toch ingewikkeld.

  liefs, Tam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.