Recensie: 77 Fabels en feiten over onze voeding #gezondlezen

We worden door artikelen in tijdschriften en op blogs en sociale media gebombardeerd met allerlei aannames over gezonde voeding. Aannames als dat bietensap gezond is als je veel sport, e-nummers slecht voor je zijn, dat je van koolhydraten dik wordt en suiker vergif is. Ik heb soms de indruk dat al die media elkaar klakkeloos napraten.

77 Fabels en feitenIk las 77 fabels en feiten over onze voeding van Hans Kraak. Dit boek onderzoekt 77 populaire stellingen en hypes over gezonde voedingen en geeft aan of ze waar of niet waar zijn. Hans Kraak is de hoofdredacteur van Voeding Nu en wetenschapsjournalist. De stellingen worden getoetst aan wetenschappelijk onderzoek en de richtlijnen van de Nederlandse – en de Europese voedselveiligheid autoriteit.

Nu worden veel hardnekkige hypes natuurlijk ook gevoed door wetenschappelijke beweringen. Die worden in dit boek allemaal tegen het licht gehouden. Bijvoorbeeld de stelling dat bietensap de prestatie van duursporters zou bevorderen. Kraak schrijft dat er inderdaad wetenschappelijk onderzoek bestaat waaruit blijkt dat bietensap de prestaties bevordert maar van de 14 recente onderzoeken hiernaar zijn er maar 6 die dit bevestigen. Die zijn bovendien ook nog eens zo kleinschalig dat de uitkomst zomaar kunt niet veralgemeniseren.

“Tarwe is slecht” ( Fabel/Feit nummer 10) is ook zo’n aanname die sinds een paar jaar hardnekkig de ronde doet, aangejaagd door de Amerikaanse cardioloog William Davis, schrijver van het boek Broodbuik. Deze aanname wordt in anderhalve pagina keurig ontkracht. Kraak legt uit wat coeliakie is en waarom deze stelling een fabel is. Daarmee is het boek geslaagd voor de glutentest!

Ik heb 77 fabels en feiten over onze voeding met veel plezier gelezen. De toon is nuchter en helder. Feiten en fabels zijn onderverdeeld in categorieën zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, bereiding, drinken. Elke categorie start met een inleiding en behandelt dan feiten en fabels in korte hoofdstukken. Ik heb veel van dit boek geleerd.

[bol_product_links block_id=”bol_54e0838b4717b_selected-products” products=”9200000022439135″ name=”77 feiten en fabels” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”180″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

#gezondlezenDit artikel bevat affiliate links.

 

 

2 thoughts on “Recensie: 77 Fabels en feiten over onze voeding #gezondlezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.