Recensie: Echt Eten van Michael Pollan #gezondlezen

Er verschijnen veel boeken over gezonde voeding. Het boek Echt Eten van Michael Pollan uit 2010 is een van mijn favoriete boeken over voeding. Ik bespreek het als tweede in de serie #gezond lezen, recensies van boeken over gezond leven en gezonde voeding..

Echt eten van Michael Pollan
Echt eten van Michael Pollan

Er valt te discussiëren over wat gezond nou eigenlijk is en wat gezonde voeding is. Dit boek geeft richtlijnen die leiden tot een gezonde levensstijl. Ik zag Michael Pollan jaren geleden eens op tv bij Oprah Winfrey. Hij vond dat hij hele zinnige dingen te zeggen had over voeding en kocht dit boek.

De schrijver
Michael Pollan is een Amerikaanse journalist die het zijn missie heeft gemaakt om over gezonde voeding en voedingswetenschap te schrijven. Na het bestuderen en van vele wetenschappelijke publicaties over voeding en is hij tot twee conclusies gekomen:
1) mensen die volgens het westerse (Amerikaanse) dieet eten met veel voor-geproduceerd voedsel, en toegevoegde vetten en suikers lijden vaak aan obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten
2) mensen die meer gevarieerde en traditionele diëten volgen lijden meestal niet aan deze ziekten.

Echt Eten is een gids over gezond leven met daarin 64 regels voor een gezond dieet. Het boek bestaat uit drie delen. Deel I: wat moet ik eten (voedsel). Deel II: Wat soort voedsel moet ik eten? (Voornamelijk planten) en Deel III: Hoe moet ik eten? (Niet te veel).

De regels zijn niet alleen gebaseerd op de wetenschap maar vooral ook op traditionele en culturele wijsheden. Een aantal van de regels zijn gemeengoed zoals de regels “Eet niks dat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen” of “Eet niks dat een derde-groeper niet kan uitspreken”

Een van mijn favoriete regels is: Eet alle junkfood waar je zin in hebt zolang je het zelf klaarmaakt. Je snoept en snackt toch anders als je het zelf gemaakt heb omdat het je veel moeite heeft gekost. In het verleden at ik gedachteloos een zak pepernoten of een pak koekjes leeg. Nu ik zelf alles bak eet ik er veel bewuster van en vind ik het zonde als alles in een keer op is.

Wat zegt het boek over gluten?
In 2010 was de superfood- en glutenhype nog niet uitgebarsten. Gluten wordt wel genoemd in de inleiding maar komt verder niet aan de orde. Het dichtst in de buurt komt regel 37. Het is wel een leuke grootmoeder’s wijsheid: The whiter the bread, the sooner you’ll be dead (hoe witter het brood, der te eerder ben je dood). Deze regel pleit voor volkoren granen en daar is op zich niks mis mee.

Veel boeken over voeding en gezond eten gaan eigenlijk over afvallen. Ook in dit boek staan erg veel van deze regels die obesitas willen voorkomen. Maar ook voor mensen zoals ik, die Echt Eten vanuit een andere interesse lezen valt er genoeg te leren. Echt Eten (Food Rules) van Michael Pollan kun je goed tussen de bedrijven lezen. Het is een aardig boekje, met korte hoofdstukjes en slecht 164 pagina’s voor iedereen die geïnteresseerd is in voedsel en eten.

Dit is het tweede deel in de serie #gezond lezen. Het eerste boek dat ik heb besproken is 77 fabels en feiten over gezond eten van Hans Kraak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.