Recensie Eet Als een Expert #gezondlezen

De bloggers achter de voedingssite I’m a Foodie , waaronder ‘onze eigen’ (NCV diëtist) Gaby Herweijer, hebben een boek geschreven. Het boek Eet Als Een Expert is een wetenschappelijk boek over gezond eten met adviezen en recepten.

Het boek ontrafelt voedingsmythes zoals Martijn Katan dat ook doet in zijn boek Voedingsmythes. Ik miste in dat boek de adviezen over wat dan wel te eten. Gelukkig geeft Eet Als Een Expert deze adviezen wel. Na het ontkrachten van een voedingsmythe of hype krijg je gezonde of neutrale alternatieven.

Eet Als Een Expert
Eet Als Een Expert

De meeste boeken over voeding delen de hoofdstukken in aan de hand van voedingsstoffen: vet, eiwitten, koolhydraten etc. Dat doet Eet Als En Expert niet, het boek is opgebouwd in hoofdstukken rond de maaltijden. Want, zo zeggen de schrijvers, voedsel kun je niet zien als losse gezonde of ongezonde  stofjes maar moet je altijd in context bekijken.

Het boek deel voeding grofweg in in drie groepen: gezond, neutraal en ongezond. Ik vind dat erg behulpzaam, dat kan ik zelf snel toepassen tijdens het boodschappen doen en koken. Eet Als Een Expert (2)

De schrijvers geven regelmatig aan dat een bepaald voedingsmiddel bijvoorbeeld uit onderzoek erg gezond blijkt te zijn maar dat de wetenschap er nog niet precies uit is waarom dan wel. Misschien onbevredigd maar wel eerlijk.

Toch is Eet Als Een Expert een zeer compleet boek. Naast informatie, mythe-besprekingen, tips en adviezen geeft het ook veel recepten die Eet Als een Expert-proof zjn. Dat wil zeggen: veel groentes, geen zout en alcohol, weinig suiker, vet en vlees en zonder processed foods.

Eén ding zit mij echt dwars aan dit boek. De recepten passen vind ik niet in een levenstijl van een gezin met kinderen passen. Ik houd ervan om door de week sober en eenvoudig te eten. Dat is snel en goedkoop. De ontbijt en lunch tips sluiten daar niet bij aan. In onze broodtrommels wil ik geen gegrilde groenten, soep of pita met humus, geen knoflook en geen beleg bestaande uit drie ingrediënten. Want nee, ik heb geen tijd om in het weekend voor een paar dagen groente te grillen, soep in te vriezen en humus te maken met een gezin van 3 kinderen die naar sport en vrienden gebracht en gehaald moeten worden. Eet Als Een Expert (3)

Daarbij, als je alle ingrediënten van bijvoorbeeld het voorgestelde weekmenu in huis zou halen voor 5 personen dan mag je een behoorlijke zak met geld meenemen.

Ik vind Eet Als En Expert het beste boek over gezonde voeding dat ik heb gelezen. Het is prettig geschreven, afwisselend en komt heel betrouwbaar over. Graag zou ik willen meewerken aan het vervolg: Kook Als Een Expert voor gezinnen.

In de serie gezond eten verscheen ook:

Hoe Word Je 100? -William Cortvriendt
Voedingsmythes Over valse hoop en nodeloze vrees -Martijn Katan.
77 Fabels en feiten over onze voeding -Hans Kraak
Echt Eten -Michael Pollan
Het Voedsellabyrint, een weg uit het doolhof van eetadviezen en – trends -Jaap Seidel en Jutka Halberstadt

[bol_product_links block_id=”bol_57d5608d053a9_selected-products” products=”9200000051926092″ name=”eet” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

dit is een affiliate link

Bewaren

Bewaren

Bewaren

One thought on “Recensie Eet Als een Expert #gezondlezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.