Recensie: Foodtalk van Benine Bijneveld en Kim Feenstra

Foodtalk is een nieuw glutenvrij kookboek van foodblogger Benine Bijleveld en fotografe/model Kim Feenstra. In het boek staan 60 glutenvrije recepten en veel mooie foto’s. Ik kreeg een recensie-exemplaar van de uitgever en testte twee glutenvrije recepten, vegan  massaman curry en de naanbroodjes.

Benine Bijleveld heeft coeliakie en blogt op benineskeuken.com. Voor dit kookboek werkte zij samen met Kim Feenstra. Er valt natuurlijk vrij veel af te dingen op een kookboek dat in de markt wordt gezet door een fotomodel dat geen coeliakie heeft maar wel graag glutenvrij eet omdat ze daarvan afvalt. Don’t get me started. Als je daar nog bij optelt dat er meer foto’s in het boek staan waar Kim zelf opstaat dan foto’s die zij heeft gemaakt dan is het makkelijk om Foodtalk walgend opzij te schuiven.Ik heb dat niet gedaan want de recepten zijn erg leuk. Wat ik vooral zeer waardeer aan de recepten is dat er gekookt en gebakken wordt met “glutenvrij meel” boter en suiker. Gewone ingrediënten dus en geen gedoe met eigen gemixte Teff-gierst bakmengels, geen geprakte dadels of exotische stroop en geen kokosolie. je kunt naar de gewone supermarkt als je wilt koken uit dit kookboek en dat vind ik prettig.

glutenvrije Massaman curry
glutenvrije Massaman curry
De informatie in de inleiding over gluten en coeliakie klopt niet helemaal (maagscopie moet natuurlijk darmscopie zijn p15) maar dit boek draagt zeker bij tot meer bewustwording voor coeliakie bij de jonge meiden die denk ik meer de doelgroep zijn van dit boek dan een glutenvrije mama van in de 40.

glutenvrije naanbroodjes uit Foodtalk
Er staan echt lekkere en inspirerende gerechten in Foodtalk. Twee heb ik uitgeprobeerd. De Massaman curry die ik samen at met naanbroodjes. Het recept van de curry kun je, in iets aangepaste vorm, ook vinden op Benines blog. Wij hebben er heerlijk van gegeten en ik weet zeker dat ik zowel de curry als de naanbroodjes vaker ga maken.

Na het doorlezen van Foodtalk bleef ik toch achter met een knagend soort ontevreden gevoel. Ken je dat gevoel dat je hebt als je net een glossy magazine hebt doorgebladerd? Je hebt er wel van genoten maar je bent toch licht ontevreden omdat je zelf niet zo mooi, slank, goed gekleed en gelukkig bent als de modellen op de foto’s. Want o, o, o, wat hebben Kim en Benine een perfect en sexy leven volgens de foto’s in het boek. Hun haar zit goed en hun benen zijn geschoren als zij ‘s ochtends in de keuken hun ontbijt klaarmaken.

Ik zei het al, ik ben misschien niet de doelgroep voor dit kookboek. Ik ben er te oud en feministisch voor. De foto’s in het boek zijn mooi, zowel die van de gerechten als van de dames en de recepten zijn goed en lekker. Toch zou ik niet aanraden om Foodtalk aan je zus of nichtje cadeau te geven omdat ik de schrijfsters geen goed rolmodel vind voor jonge meiden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.