Recensie: Hoe Word Je 100? van William Cortvriendt #gezondlezen

“De kracht van voeding” dat is waar Hoe Word Je 100? van William Cortvriendt over gaat. Daarom leek het mij een interessant boek om te lezen in de serie #gezond lezen. De schrijver heeft honderden wetenschappelijke onderzoeken over gezondheid en voeding bestudeerd en doet daar verslag van. Ik had het het boek al even liggen maar was er nog niet in begonnen omdat mijn echtgenoot er in was gaan lezen. Toen hij er mee klaar was, was ik al weer in iets anders bezig, zoals die dingen gaan.

Hoe word je 100?
Hoe word je 100?

De hoofdstuk indeling kennen we van andere boeken over voeding. Een hoofdstuk over vetten, een over eiwitten, over koolhydraten, obesitas, alcohol en lichaamsbeweging. 13 van de 27 hoofdstukken gaan direct over voeding en daarnaast nog enkele indirect, zoals cholesterol.

Wat het boek voor mij moeilijk te lezen maakt is dat er heel, heel veel onderzoeken worden genoemd en heel veel cijfers worden gegeven zonder veel duiding. Als je dol bent op zinnen met  informatie als:

“Het bleek uit de  analyse dat mannen die vijf koppen thee per dag drinken een afname in het risico op prostaatkanker hebben van 48% vergeleken met mannen die maximaal een kop thee per dag drinken. “(p241)

Dan is dit boek voor jou. Op pagina 241 worden 7 van dit soort onderzoeken met getallen en percentages genoemd. Dit gaat hoofdstukken lang zo door.  Persoonlijk vind ik dit niet zo erg leesbaar. Bij een opsomming van feiten en getallen kan ik mij niet zoveel voorstellen.

Les scheikunde
Les scheikunde

Bovendien zeggen al deze percentages mij niet zo veel. Als ik lees dat iets het risico op een ziekte met 27% doet afnemen of verhogen dan wil ik graag meer informatie over de relevantie van dat risico. Moet ik bang worden, mijn leven veranderen of valt het wel mee? Die context wordt meestal niet gegeven.

Wat ik interessant vond om te lezen is dat een maaltijd uit een fastfood restaurant heel ongezond is maar dat je het gezonder maakt door er water in plaats van frisdrank bij te drinken en dat een maaltijd uit een gewoon restaurant ongeveer net zo ongezond is als de fastfood maaltijd. Zelf koken dus!

Wat zegt het boek over gluten?

In het hoofdstuk over overgewicht en obesitas worden gluten genoemd.

“Verder is gebleken dat moderne tarwe veel meer gluten bevat dan de natuurlijke voorlopers. Deze gluten leiden tot de aanwezigheid van eiwitten in ons bloed, die ook wel als exorphinen worden aangeduid die ons aanzetten tot consumptie van alweer meer koolhydraten.” (p158)

Ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet denken, behalve dat ik hier nog niet eerder over gelezen heb. Behalve op Broodbuik- en Rens Kroes-achtige blogs. Er wordt gelukkig niet aangeprezen om glutenvrij te eten om af te vallen maar ook niet tegengesproken. In hetzelfde hoofdstuk staat ook dat suiker verslavend is en dat wordt in andere boeken over voeding toch echt weerlegd.

Vrijwel alles wat de schrijver beweert over voeding en gezond lezen wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek,  de referenties zijn 18 bladzijdes lang. Toch maakt dit boek op mij geen betrouwbare indruk omdat er te weinig duiding wordt gegeven. In boeken als Voedingsmythes van Martijn Katan en Eet Als een Expert (recensie volgende week) wordt uitgelegd waarom sommige wetenschappelijke onderzoeken betrouwbaarder zijn dan andere en hoe de media soms ook aan de haal gaat met de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek.

Je leest het misschien al tussen de regels door; ik ben niet erg onder de indruk van dit boek. Ik vond het saai en bangmakering door de vele percentages en risico’s. Misschien ligt het aan de vertaling maar ik vond het ook niet zo goed geschreven. Manlief vond het wel een interessant boek. Hij heeft er zelfs veel aan gehad. Hij las het in een periode dat hij wilde afvallen en is door een paar aanpassingen in zijn dieet naar aanleiding van dit boek en veel sporten al ruim een jaar 10 kilo kwijt.

Smaken verschillen. Voor mensen die houden van cijfers en zakelijke informatie is dit misschien een aanrader. Voor mij niet, andere boeken die ik gelezen heb over voeding vond ik veel beter en betrouwbaarder, en beter geschreven.

[bol_product_links block_id=”bol_57cae17e4e87e_selected-products” products=”9200000030698610″ name=”100″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

dit is een affiliate link

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.