Recensie: Voedingsmythes van Martijn Katan #Gezondlezen

Begin 2015 las ik een stapel boeken over voeding en schreef ik er recensies over in de rubriek gezond lezen. Toen had ik wel even mijn buik vol van dit soort boeken (leuke woordspeling). Maar nu zijn er twee boeken uit die mijn nieuwsgierigheid zeer prikkelden en ik snel heb gelezen. Vandaag recenseer ik Voedingsmythes van Martijn Katan.voedingsmythes

Over valse hoop en nodeloze vrees
Er wordt in de media ontzettend veel geschreven over voeding en wat gezond is en wat niet. Ik heb wel eens de indruk dat de meeste tijdschriften elkaar klakkeloos overschrijven en foodbloggers doen daar nog eens een schepje bovenop. Maar wat is er nou eigenlijk waar? Ik ben er een voorstander van om voedingsadviezen pas aan te nemen als ze gedegen en wetenschappelijk zijn onderzocht.

Martijn Katan is een emeritus (gepensioneerde) professor in de voedingswetenschap. Hij schrijft columns voor kranten en tijdschriften. Zijn basishouding is wetenschappelijk. Katan onderzoekt in Voedingsmythes welke adviezen hout snijden en legt uit hoe het komt dat de wetenschap soms wel en soms geen antwoord kan geven op vragen en hoe de media vaak aan de haal gaan met de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek.

Anders dan het boek 77 Fabels en Feiten over onze voeding van Hans Kraak waarin ook wel eens een fabel een feit blijkt te zijn worden alle voedingsmythes en -vrezen naar het rijk der sprookjes verbannen met wetenschappelijke argumenten. Vrijwel alles wat je leest en hoort over voeding in de media, en dat is een heleboel op het moment, blijkt volgens dit boek een mythe te zijn. Dit laat de lezer enigszins ontredderd achter.

Op zich is dat niet erg maar wat ik wel miste aan het boek zijn de adviezen van wat dan wel te eten en drinken. Ik heb verschillende keren gelezen: het is beter om gezond te eten dan om product x te gebruiken. Maar wat is dan gezond eten?

Het boek is prettig geschreven en leest makkelijk. Mijn favoriete mythes zijn de mythes waarvan ik nog niet wist dat ze een mythe zijn, terwijl ik best sceptisch ben, zoals

-biologisch vlees en zuivel is niet per se gezond voor je maar wel beter om te gebruiken in verband met de grote hoeveelheden antibiotica die in de vlees- en zuivel industrie worden gebruikt. Resistentie tegen antibiotica is een groot probleem en wordt veroorzaakt door het overvloedige gebruik van antibiotica.

-natuurlijk is niet altijd beter en zelfs synthetische vitamines zijn soms zelfs beter dan natuurlijke. Foliumzuur kun je bijvoorbeeld beter  uit een potje eten als je zwanger wilt worden want er zit erg weinig in gewoon voedsel en verdwijnt dan ook nog eens grotendeels bij verhitting. het is niet te doen om dat op natuurlijke manier binnen te krijgen

Tenslotte waarschuwt Katan dan ook  nog eens tegen het verheerlijken van groente. De claim dat groente altijd en in grote hoeveelheden gezond is is niet wetenschappelijk bewezen. Katan vreest dat groente gaat worden wat koolhydraten in de jaren 80 waren. Toen ging vet in de ban en verheerlijkte men koolhydraten terwijl dat nu wordt gezien als de oorzaak van de obesitas epidemie.

Wat zegt het boek over gluten/coeliakie?
Er staat een paragraaf in over tarwe. Daarin wordt uitgebreid ingegaan over de voordelen en gezonde eigenschappen van tarwe en verteld dat je niet glutenvrij hoeft te eten als je geen medische noodzaak hebt.

Conclusie
Het boek Voedingsmythes, over valse hoop en nodeloze vrees, is makkelijk geschreven. Alles waarvan je dacht dat het gezond was blijkt dat niet te zijn.  Wat ik mis zijn adviezen om gezond te eten. Op zich is het logisch dat een boek over het ontrafelen voedingsmythes alleen zegt wat je noet hoeft/moet/mag eten. Misschien toch Martijn Katan’s boek Wat Is Nu Gezond nog maar eens lezen.

[bol_product_links block_id=”bol_57821315364c5_selected-products” products=”9200000040608260″ name=”Voedingsmythes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Hieronder een video waarin hij bij Pauw enkele voedingsmythes bespreekt met Janny van der Heijden van Heel Holland Bakt.

voedingsmythes2

Dit artikel bevat een affiliate link

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.