Recept voor glutenvrij shortbread met maismeel

Dit weekend maakte ik een recept voor glutenvrij shortbread met maismeel. Shortbread is een Brits nagerecht, een kruising tussen boterkoek en zandkoekjes. De oorsprong van het gerecht ligt in Schotland en traditioneel wordt het deeg gemaakt van  een deel suiker, twee delen boter en drie delen meel. Ik vind glutenvrij shortbread heerlijk bij een kopje thee.

Glutenvrij shortbread
Glutenvrij shortbread

Traditioneel, glutenhoudend shortbread is al erg kruimelig dus glutenvrij shortbread nog veel erger. Voor iets meer vastigheid kun je smokkelen door een theelepeltje xantangom door het deeg te kneden.

Maismeel is een belangrijk ingrediënt in de glutenvrije keuken. Ik bak vaak met maismeel. Ik bak bijvoorbeeld mijn favoriete taart met mais- en amandelmeel,  en ik maak ook wel eens Mexicaans lepelbrood en maispizzaUiteraard gebruik ik maismeel als ik zelf tortillaswraps bak. Ik kreeg een mooie doos opgestuurd van Paz maismeel met een kilo fijn maismeel. Dat kwam goed uit want mijn eigen voorraad maismeel was net op. Ik heb eigenlijk altijd maismeel in huis en vaak van het merk P.A.N. Het is overal verkrijgbaar en voor ongeveer €2 per kilo niet zo duur.

glutenvrije shortbread

Recept glutenvrij Shortbread

Ingrediënten
175 gram boter
150 gram glutenvrij bloem (ik gebruikte Schar mix C)
100 gram maismeel
75 gram fijne kristalsuiker
(1 theelepel xantangom)

Verwarm de oven voor op 150°C. Wrijf de boter door het meel en kneed het suiker erdoorheen tot een zacht deeg. Laat het deeg een half uur rusten op een koele plek.

Druk het deeg uit over de bodem van een springvorm. Het zal een koek worden van ca 2 cm. Prik met een vork gaatjes in de bovenkant en zet de koek in de oven. Bak een uur op 150 °C. Haal de koek uit de oven voor hij bruin wordt en laat afkoelen. Bestrooi rijkelijk met (poeder)suiker en snijd de koek in punten als hij nog een beetje warm is.

Het shortbread wordt harder als hij helemaal is afgekoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.