Ik was vroeger dol op donuts, hoe kleffer hoe beter. Het stond dus al lang op mijn to do lijstje om glutenvrije donuts te bakken. Het liefst eet ik ze gewoon met suiker, ik hoef geen glazuur of chocolade erop. Maar dat kan jij natuurlijk wel doen!
Het maken van een glutenvrije donut is wel een beetje een werkje maar het is niet ingewikkeld. Je moet het deeg twee keer laten rijzen, dan frituren en daarna eventueel decoreren. Plan er dus eens een middagje voor in want zelf gebakken zijn ze heerlijk.
Vers uit het vet zijn deze glutenvrije donuts niet van de echt te onderscheiden. Als je ze iets langer laat liggen worden ze snel droog. Maar ja, waarom zou je ze laten liggen?
Glutenvrije Donuts (voor 12 stuks)
Ingrediënten
250 gram glutenvrij meel (bv Schar Mix B/C of glutenvrije bakmix van de AH)
150 ml lauwe melk
25 gram gesmolten boter
1 ei
1 zakje gedroogde gist (7gr)
2 eetlepels suiker
snufje zout
rijstmeel voor het aanrecht
zeer fijne kristalsuiker
zonnebloemolie om in te frituren
deegroller
koek-uitsteker met een doorsnede van ca 8 cm
appelboor
Meng de gist met de suiker en een scheut van de lauwwarme melk en laat staan tot het begint te borrelen. Meng het meel met het ei, zout, gesmolten boter en de melk tot een zacht deeg. Voeg de gist toe. Dek je mengkom af met plastic folie of een vochtige theedoek en zet op een warme plek te rijzen.
Als na 45 minuten de volume ongeveer is verdubbeld neem je het deeg uit de kom en kneed het voorzichtig. Het is een zeer vochtig, zacht deeg dus gebruik veel rijstmeel tegen het kleven. Vorm een lap van 1 cm dik en steek er donuts uit. Gebruik de appelboor om het gaatje in het midden uit te steken
. Leg de donuts op een bakplaat bekleed met bakpapier. Als je al het deeg hebt uitgestoken dek je de donuts af en zet je de bakplaat nog 30 minuten weg op een warme plaats om te rijzen.
Ondertussen verwarm je het vet om te frituren. Bak de donuts in de hele olie tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met fijne kristalsuiker of besmeer met gesmolten chocolade.
Eet de donuts zo snel mogelijk op!
Die zien er lekker uit Annemiek. Is het na de 2e keer rijzen niet lastig om ze op te pakken en in de frituur te doen? Of is het deeg dan dik genoeg?
Het deeg is erg zacht dus je moet ze heel behoedzaam in het vet laten glijden. Ik deed dat eerst met een kaasschaaf maar later toch met mijn handen. Heel veel rijstmeel tegen kleven helpt.
Oh wauw! Die zijn supergoed gelukt. Ik ga ze beslist ook eens maken, al kan ik het waarschijnlijk niet laten om ze dan ook nog uitbundig te glaceren en te decoreren 🙂 Thanks!
Als ik eerlijk ben vind ik ze vrij smakeloos. Had wel flink wat zoeter mogen zijn. Jammer, heb gisteren ook je nutella amandelkoekjes gebakken en die waren echt een topper!
kan je ze bewaren of invriezen
Vast wel maar dat heb ik nog nooit gedaan. Vers uit de olie zijn ze het lekkerst.
kunnen ze ook in de oven?
Vast wel maar het vet is juist wat ze speciaal maakt. Uit de oven zijn het gewoon witte broodjes.
Albert Heijn heeft meerdere soorten glutenvrije bakmix, welke heb jij gebruikt? Dank alvast!
de bakmix die het meeste op gewone bloem lijkt.
Ik heb dit recept al eens proberen te maken. Maar misschien een beetje een domme opmerking/vraag hoor.. voeg je het gist mengsel alleen toe? Of kneed je deze wel nog erdoorheen? Bij mij is het namelijk al 2x compleet mislukt 🙊. Dus ik dacht ik ga het gewoon vragen, want bij mij rijst het deeg dan ook niet. Hulp is zeker welkom🙊 hahaha!!
ik voeg de gist toe en kneed het dan nog een keer door. Succes!