Recept glutenvrije Flammkuchen

Dit jaar zag je opeens overal flammkuchen opduiken. Deze pizza-achtige snack uit de Elzas was  in ene hip. De hoogste tijd dus dat we dat eens glutenvrij gaan namaken! Flammkuchen ‘s kun je avonds eten als warme maaltijd bijvoorbeeld met een salade erbij. Flammkuchen wordt ook, op kamertemperatuur en in vierkantjes gesneden als borrelhapje geserveerd.

Glutenvrije Flammkuchen
Glutenvrije Flammkuchen

Ik maakte de flammkuchen met pizzadeeg voor een gewone glutenvrije pizza die ik extra dun uitrolde. Toevallig had ik nog een pak kant-en-klaar mix voor pizzadeeg in huis van Organ maar je kunt ook dit recept voor glutenvrij pizzadeeg gebruiken.

Glutenvrije Flammkuchen
Glutenvrije Flammkuchen

Je belegt de flammkuchen traditioneel met een mengsel van (volle) kwark en crème fraîche, spekjes en (rode) ui. Hier kun je natuurlijk prima op variëren. wat te denken van een flammkuchen met  ui,  kappertjes en ansjovis of ui, ham en rucola?

Recept flammkuchen

Ingrediënten
voor de bodem:
375 gram glutenvrij meel
250 milliliter lauwwarme melk/water
1 zakje gist (7 gram)
1 eetlepel suiker

voor het beleg
200 ml volle kwark
200 ml crème fraîche
125 gram gerookte spekblokjes
2 rode uien
zout, peper, nootmuskaat

Zo maak je de flammkuchen:

Doe de gist en suiker in de lauwwarme water en/of melk (ik gebruik half-half) en laat 5 minuten staan zodat de gist gaat borrelen.
Meng daarna het gistmengsel door het meel en kneed tot een deegbal. Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plek.
Maak het beleg van de flammkuchen door de kwark te mengen met de crème fraîche. Breng dit op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Snijd de uien in dunne ringetjes.
Verwarm je oven voor op 200°C. Rol het deeg dun uit tot een zeer dunne lap en leg op een bakplaat met bakpapier. Smeer hier de kwark/crème fraîche over uit en verdeel de uien en spekjes erover.
Bak in 20 minuten in een oven van 200°C.

Glutenvrije Flammkuchen
Glutenvrije Flammkuchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.