Glutenvrije kruidkoek Foodblogswap

Ik bak regelmatig een glutenvrije ontbijtkoek en had eens zin om een ander recept te proberen. Gelukkig doen wij vandaag een Foodblogswap. Dat betekent dat glutenvrije bloggers elkaars site bekijken en een recept van elkaar maken. Miss Glutenvrij, Harmke heeft verschillende recepten voor ontbijt-, en kruidkoek op haar site. Grappig genoeg heeft zij al eens een ontbijtkoek gebakken naar aanleiding van mijn recept.  Maar wat is eigenlijk het verschil tussen ontbijtkoek en kruidkoek?

Glutenvrije kruidkoek
Glutenvrije kruidkoek

Gewone ontbijtkoek wordt gebakken van roggemeel met koekkruiden. Koekkruiden is een specerijen mengsel van specerijen als kaneel, peper, nootmuskaat, kruidnagel en gemberpoeder. Hier wordt veel mee gevarieerd. Het verschil van ontbijtkoek met kruidkoek is niet zo groot, er worden aan kruidkoek wat meer specerijen toegevoegd.

Voor mijn versie van glutenvrije ontbijt- en kruidkoek vervang ik het roggemeel door boekweitmeel. Ik voeg flink wat koekkruiden toe en aan mijn kruidkoek nog een extra schepje gemberpoeder en kruidnagelpoeder.

Vandaag bak ik dus Miss Glutenvrij’s glutenvrije kruidkoek. ik heb er natuurlijk zelf wel een beetje een draai aan gegeven. Het verschil van dit recept met mijn eigen, standaard recept is dat het karnemelk gebruikt  in plaats van yoghurt en er een eitje wordt toegevoegd. Het resultaat is een luchtige en zeer smaakvolle kruidkoek die het goed doet als tien-uurtje.

Glutenvrije kruidkoek
Glutenvrije kruidkoek

Glutenvrije kruidkoek

200 gram boekweitmeel
200 gram donkerbruine basterdsuiker
snuf zout
1 theelepel kaneel, gemberpoeder en nootmuskaat
1 eetlepel koekkruiden
250 ml karnemelk
1 ei
1 lepel fiberhusk
2 theelepels baking powder of bakpoeder

Meng alle ingrediënten in een kom tot een glad beslag. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag in de vorm. dek af met een reep bakpapier tegen het rijzen.

Zet de vorm met het beslag in een koude oven en zet de oven aan. Verwarm je oven op 175C° en bak de kruidkoek ongeveer een uur. De kruidkoek is klaar als een schone, houten prikker redelijk droog weer uit de koek komt. Een beetje kleverig is niet erg maar ongaar wel.

 

PS, ik heb vandaag een blogswap gedaan met Miss Glutenvrij maar ik was een beetje suf. Eigenlijk was ik gekoppeld aan bakersandfakers.nl van Emmelou. Ik swap zo snel mogelijk een recept van haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.