Samen glutenvrij of niet?

Ons huishouden telt vijf personen waarvan er maar een coeliakie heeft. Toch is ons huishouden voor het grootste gedeelte glutenvrij. Dat vind ik fijn en veilig voor Alexander, die coeliakie heeft sinds hij twee is, en vooral ook makkelijk voor mezelf.

boterhamWij eten thuis vrijwel alles glutenvrij. Het enig dat wij niet allemaal eten is glutenvrij brood. Het glutenbrood houden wij goed gescheiden van de rest en smeren we apart. Verder is alles glutenvrij, van ontbijt tot avondeten, tot snacks en koekjes, knutselspullen en speelgoed.

Een belangrijke reden dat wij wel gluten brood eten is dat onze van dochters te weinig vezels dreigde binnen te krijgen toen zij hetzelfde ontbijt at als haar glutenvrije broer. Het is sowieso al best lastig om kinderen gezond te laten eten met voldoende vezels en vitamines en mineralen. Zij krijgt nu ‘s morgens een boterham of Brinta. Een andere reden om gluten brood te kopen is het gemak, brood bakken voor 5 personen is nogal een klusje. Bovendien is glutenvrij brood behoorlijk duur.

Hoewel ik aan de ene kant vind dat Alexander ook moet leren omgaan met de alomtegenwoordigheid van gluten wil ik ook  dat hij in zijn eigen huis veilig is. Thuis hoeft hij niet teleurgesteld te zijn als er iets lekkers op tafel komt, hij mag alles eten wat wij eten. Thuis hoeft hij niet voorzichtig te zijn als er ergens kruimels liggen, dat zullen glutenvrije kruimels zijn.

foto 2Het is vaak puur gemak dat ik alles glutenvrij maak. Ik kook 1 pan glutenvrije pasta omdat ik er gewoon geen zin in heb om twee pannen vies te maken. Bovendien voorkom ik kruisbesmetting doordat ik niet met een lepel eerst in de gluten- en dan in de glutenvrije pan roer. Toen Alexander begon met glutenvrij leven hadden we nog twee potten pindakaas, een voor glutenbrood en een glutenvrije. We hebben nu nog maar 1 pot en die is glutenvrij. We nemen een schoon mes of een lepeltje om ons glutenbrood er mee te smeren.

Verjaardagen en feestjes zijn bij ons thuis al helemaal volledig glutenvrij. Op zich best jammer want het is erg makkelijk en goedkoper om de gasten een lekker stokbrood of Turks brood voor te zetten met wat smeersels maar ik zou de zenuwen krijgen van de kruimels. Daarom ben ik altijd druk in de weer met het snijden van rauwkost, blokjes kaas en plakjes worst en fiets ik van hot naar her voor lekkere glutenvrije toastjes en crackertjes. Zo heeft iedereen een ontspannen feest.

 

 

2 thoughts on “Samen glutenvrij of niet?

 1. Hoi Annemiek, misschien vind je het leuk te weten dat in ons gezin van 5 er drie gv zijn. We eten altijd met en zonder gluten naast elkaar. De bovenste plank van de koelkast is voor gv-eten. Dat is zeker ook een kostenkeuze. Maar ook voor iedereen, inclusief gasten om er rekening mee te houden. En dat loopt eigenlijk prima.

  Mijn drie dochters van 14, 15 en 16 leren nu ook koken. En ik leer ze ook om gv pasta te maken. Die eerst en dan de glutenpasta afgieten in zelfde vergiet. En een gv-dochter kan testen of de glutenpasta gaar is door met vork pasta door te snijden en te voelen of het al dente is. En met rijst of aardappels no problemo.

  We leven nu 13 jaar met gv in ons gezin en het wordt steeds makkelijker. Het is zeker geen last of onhandig, maar gewoon een ding in ons systeem.

  En komende week gaan we een fijn stedentripje doen naar Haarlem. Een print van jouw gv-tips zit al in de tas. En mede door jouw blogs en site is leven met gv net zo lekker als zonder. Dankjewel!
  Miekel van der Zande- Groningen

  1. Beste Miekel, dank voor je reactie, heel leuk om te lezen. Ik denk dat ons glutenvrije huishouden ook zal veranderen naar mate de kinderen groot worden en beter kunnen opletten.
   Heel veel plezier in Haarlem deze week!
   Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.